Pao gospićki proračun, grad ide u privremeno financiranje. Najveći gubitnici nakon ovakve odluke HDZ-ove većine udruge, sportaši, branitelji, učenici….

Objavljeno: 30/12/2017

Oko dva sata trajalo je natezanje političkih čimbenika gospićke izvršne i predstavničke vlasti. Konzultacije u raznim oblicima, preslušavanje stenograma, “bazanje” po stepenicama raznoraznih kombinacija na konzultacije. A onda nakon dva sata nastavak neki dan prekinute sjednice. Nažalost nastavak nije donio ništa. Odmah je HDZ-ova većina srušila proračun za sljedeću godinu,a potom i izglasala privremeno financiranje kojim svi gube, od učenika, sportaša, branitelja pa sve do svih nas jer u sljedeća maksimalno tri mjeseca neće biti ni mogućnosti novih investicija. Možda se ipak glave malo rashlade pa se u novoj godini donese proračun.

GOSPIĆ- Čudna, možda čak i skandalozna,ali u svakom slučaju pravi presedan u dosadašnjoj gospićkoj i ličkoj politici, bila je današnja sjednica Vijeća grada Gospića. U stvari bio je to nastavak prije nekoliko dana prekinute sjednice koja je danas trebala biti nastavljena. Iako se u 16 sati, kada je sjednica započela, činilo da će sve biti u redu krenule su konzultacije. Najprije dva Petra, Radošević i Krmpotić, pa su onda pozvali i gradonačelnika Karla Starčevića. Nakon toga samo su se izmjenjivali sudionici konzultacija kojima nije bilo kraja gotovo dva sata. Na kraju su i mediji i članovi vijećničke oporbe i gradonačelnik Karlo Starčević sačekali još jedan krug konzultacija HDZ-a i njegovih partnera da bi konačno sjednica bila nastavljena.

Nastavak sjednice donio je neizglasavanje prijedloga proračuna za sljedeću godinu i izglasavanje privremenih mjera financiranja za prvo tromjesečje sljedeće godine. Vrhunac je to politiziranja, političkih igrica i natezanja u Vijeću grada Gospića. Gradonačelnik Starčević ispričao se svima na ovoj situaciji i kašnjenju početka prekinute sjednice. Istakao je da je proračun u rukama vijećnika od 8.prosinca, no oni se nisu udostojili napisati ni jedan jedini amandman. “Odlukom o privremenom financiranju realizira se samo hladni pogon, a to su plaće, materijalni rashodi i financiranje svih proračunskih korisnika. Nema novih obaveza i zapošljavanja, nema novih investicija. Padom proračuna sve je blokirano“- kaže Karlo Starčević. Ističe da će ovakvu odluku vijećničke većine najviše osjetiti  udruge,a pad proračuna najviše će osjetiti udruge civilnog društva, sportske i braniteljske udruge. “To će osjetiti i učenici škola kojima je grad osnivač jer do kraja siječnja trebao je biti potpisan projekt besplatne prehrane. Štetu će osjetiti i roditelji djece koja idu u vrtić jer se sada plaćanje po dohodovnom cenzusu mora odgoditi. Štetu će osjetiti i rodilje jer nova odluka o dvostrukom dizanju naknada mora čekati”- ističe on i ističe da se odgađaju brojni komunalni i gospodarski projekti.-Sve to dogoditi će se jer je vijećnička većina srušila proračun koji je imao uštede od oko 5 milijuna kuna pa se za investicije pripremilo oko 6 milijuna kuna. “Na žalost proračun je srušen. Vama na savjest,a građanima Gospića na znanje“- zaključuje Starčević uz poruku HDZ-ovoj većini.  Nakon toga je uslijedila još čudnija rasprava u kojoj su sudjelovali Petar Krmpotić i Karlo Starčević, ta rasprava bila je izvan točke, odnosno nakon što je privremeno financiranje izglasano pa je pomalo čudno zašto je predsjednik Vijeća tu raspravu dozvolio.

 Ono što je svakako bitno jest da će se grad sada privremeno financirati, maksimalno 3 mjeseca. U tom periodu moći će se raspravljati i razmatrati proračun. Kako će to izgledati, vidjeti ćemo na godinu.

Izjavu Petra Krmpotića koju nam je dao nakon sjednice pogledajte OVDJE, a izjavu Karla Starčevića OVDJE.

Uskoro donosimo i govore Krmpotića i Starčevića s govornice nakon što je proračun srušen, a prihvaćeno privremeno financiranje za prvo tromjesečje sljedeće godine.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima