Posljednja sjednica Vijeća Grada Gospića bila je sumrak novinarstva u Gospiću, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević:”HDZ priznao da smo napravili dobar proračun”

Objavljeno: 05/02/2018

Posljednja sjednica Vijeća Grada Gospića pokazala je niz čudnih situacija. Naime trajala je oko 5 sati,a iako aktualni sat još nije završio neki mediji koji nisu ni bili na sjednici objavili su vijest o toj točki. Ta laganja javnosti nastavljena su i u nastavku sjednice. Bio je to sumrak novinarstva u Gospiću koji će, nadamo se građani prepoznati. A u nastavku ovoga teksta prenosimo Vam priopćenje gradonačelnika grada Gospića Karla Starčevića o događanjima na toj sjednici:

GOSPIĆ- Nakon što je u srijedu 31. siječnja, 2018.godine prihvaćen proračun Grada Gospića za 2018. godinu bez ijednog amandmana(a imali su više od 45 dana proračun u rukama)čime su vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera priznali da je sadašnja izvršna vlast zapravo napravila dobar i smislen proračun za godinu koja je pred nama u kojoj je prvi put u povijesti Grada Gospića oslobođeno preko 6 milijuna kuna za razvoj.Koristimo priliku da priopćenjem ukažemo na niz nelogičnih poteza i odluka kojima HDZ-ova većina u Gradskom vijeću opstruira rad izvršne vlasti, kao i neistinitog i vulgarnog izvješća njima sklonih medijačiji se novinari niti ne pojave na sjednici Gradskog vijeća, a pamflete sipaju iz rukava, pa se pitamo tko od vijećnika HDZ-a obavlja i „novinarski“ posao.

Prva od tih nelogičnosti je da čine nemjerljivu štetu građanima odbijajući izglasavanje prostornog plana, koji je izuzetno bitan za razvoj Grada(što je na tragu stalne opstrukcije gradske uprave)  a posebno ako znamo da je isti taj prostorni plan trebao biti odrađen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Petra Krmpotića, što je on ciljano spriječio uoči izbora naloživši gospodinu Mati Žagaru, vlasniku „Arhingtradea“ da obustavi daljnju izradu prostornog plana, što je gospodin Žagar i javno potvrdio na sjednici Gradskog vijeća. Naime, od 19 točaka prostornog plana koje su trebale ići u izmjenu 16 točaka je pristiglo za vrijeme mandata Petra Krmpotića i svih 16 točaka se odnose na pomoć građanima kojima je prijeko potrebno izvršiti legalizaciju svojih objekata, a mi smo im stavljanjem prostornog plana u proceduru htjeli pomoći da što prije legaliziraju svoje objekte. Nijedan špekulativni zahtjev nije priložen pa neka građani daju svoj sud zbog  čega je Vijeće na čelu sa bivšim gradonačelnikom odbilo izglasati točku Prostornog plana. Toliko o njihovoj brizi za građane.

Čudimo se i pitanju vijećnika Đapića o postavljanju Milana Mataije na čelo gradskog poduzeća Komunalac, a kada se zna da smo ga iz Gradske dvorane premjestili u Komunalac bez dodatnih troškova za Grad. Možemo li to nazvati uhljebljivanjem ili racionalnošću? O uhljebljenju govori Đapić koji je preko „Dadine veze“ uhljebljen ni više ni manje nego u HAC-u.

Koliko je velika briga Petra Krmpotića koji je „živio za grad“, a zapravo živio od grada, vidi se iz njegove odgovornosti prema gradskom proračunu kojeg je u pola godine nakon neuspješnog mandata (o njegovoj uspješnosti izjasnili su se građani)koštao nešto više od 180.000,00 kuna dok su zamjenici Ivan Biljan i Marta Grgurićbili nešto skromniji pa su izlistali po 160.000,00 kuna na svoj račun u pola godine. Tako se voli svoj grad.

Nadalje, moramo spomenuti brigu o proračunu koju vode HDZ-ovi vijećnici u vidu brige za „poduzetnika“ Biničkog, vlasnika tvrtke „Millem“ koji je u prvih pet mjeseci 2017. godine uz debelu Krmpotićevu pomoć kroz održavanje javne rasvjete i kićenje grada izvukao nešto više od 1.250.000,00 kuna  dok je gradonačelnik Starčević sa suradnicima u sedam mjeseci na održavanje rasvjete i kićenje grada potrošio nešto manje od 150.000,00 kuna. Iz svega se vidi da nije problem gradonačelnik Starčević sa suradnicima, već je problem bankomat , za kojegane da nemaju više „PIN“ za podizanje novca, nego nemajuni pristup bankomatu. Čudni ljudi, a još čudnije poduzetništvo koje je, mogli bi reći, postalo predmet DORH-a, a ne Grada.

Iznimno je čudno i da u najboljim gospodarskim i poslovnim manirima vijećnici HDZ-a blokiraju rad gradskog poduzeća „Usluge“ nepotvrđivanjem predloženog  predsjednika Nadzornog odbora gospodina Tomislava Mažara diplomiranog pravnika koji bi se trebao pobrinutiza interese rada i gradskog poduzeća Usluga. Budući da je grad prilično oštećen dozvolom prethodnih vlasti koje su prihvatile društveni ugovor između Grada Gospića i Općine Perušić na štetu Grada Gospića poglavito glede upravljačkih prava. Grad Gospić posjeduje 78,8 % kapitala, a Općina Perušić 22, 2% kapitala, a odnosi upravljačkih prava su 66,6 % : 33,3 %. Iz kojih razloga su bivši gradonačelnici potpisali takav štetan društveni ugovor poznato je njima, ali je nama, a vjerujemo i svim Gospićanima to neprihvatljivo. Možemo sa sigurnošću reći da je upravo to razlog zbog kojeg nisu htjeli prihvatiti predloženog pravnika, koji nije član nijedne stranke, na mjesto predsjednika Nadzornog odbora koji bi slijedom navedenog ušao u trag neprihvatljivim i zakonski upitnim postupcima u gradskom poduzeću.

Ono što je svakako dobro, je što su HDZ-ovi vijećnici, točnije jedan od njih mladi gospodin Bronzović (ukoliko to nije kukavičje jaje) prihvatili proračun za 2018. godinu zbog čega se ipak neće stati s financiranjem gradskih proračunskih korisnika, udruga na području grada, a samim time neće se stati s radom na svim dobrim projektima koje smo u Gradskoj upravi započeli. Vijećniku Bronzoviću svakako čestitke na hrabrosti i Bog nam, kako je rekao, treba svima biti u pomoći, poglavito da uspijemo u narednom razdoblju srediti javašluk i nered kojega su nam prethodnici ostavili. Za kraj moramo naglasiti da se izglasavanje Proračuna moralo dogoditi pošto bi u protivnom Gradsko Vijeće moralo na izbore i to im je bila jedina mogućnost zadržati sinekure.

S poštovanjem,

 

Gradonačelnik

Karlo Starčević

 

Aktualni sat otvorio brojna pitanja, gradonačelnik se pogubio

FOTO: novinari na sjednici Vijeća grada Gospića snimljeni od strane Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima