Predsjednica nas suočila sa surovom stvarnosti: Ličko-senjska županija ima najmanji BDP,a nezaposlenost pada jer mladi odlaze”

Objavljeno: 04/09/2017

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izmjestila je svoj ured u Ličko-senjsku županiju, u Gospić. Ured je smješten u zgradi županije,a svoja vrata službeno je otvorio podizanjem predsjedničke zastave. Na otvaranju ureda okupilo se dosta građana, pozdravne govore uz predsjednicu održali su domaćini, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i Ličko-senjski župan Darko Milinović. Predsjedničku zastavu podigla je izvrsna gospićka učenica Lorena Bašić. Himnu je izveo Gradski zbor Vila Velebita s kojim je predsjednica na kraju protokolarnog otvaranja ureda zapjevala.  Predsjednici pohvale za točan dolazak, skoro u minutu, kao i za govor kojim je vjerujemo otvorila oči onima koji žive u nekoj bajci da se u Ličko-senjskoj županiji živi kao u raju

GOSPIĆ- Predsjednica će u Gospiću, i u svome izmještenom uredu boraviti do četvrtka. Održat će niz sastanaka, obići će veći dio županije. Sve je započelo njenim jutrošnjim dolaskom u ličko-senjsku metropolu i otvaranjem ureda. Dočekalo  ju je okupljeno, razdragano mnoštvo, brojni su predsjednici htjeli stisnuti ruku, fotografirati se  s njom. Najuspješniji je čini se bio voditelj Gradskog zbora Vile Velebita Danko Ivšinović koji je predsjednici darovao svoju knjigu aforizama, fotografirao se s njom i na kraju je uspio nagovoriti da sa zborom zapjeva.

Nakon što je učenica Lorena Bašić podigla predsjedničku zastavu na jarbol, pozdravne govore održali su, najprije gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, potom župan ličko-senjski Darko Milinović. Starčević je predsjednici zaželio toplu dobrodošlicu u svoje,ali i u ime oduševljenih građana. “U vama Gospićani vide svjetlo budućnosti koje će im pomoći stvoriti viziju boljeg života. Kao novoizabrani gradonačelnik pokušavam promijeniti trend gibanja, zadržati mlade i osigurati im proizvodna radna mjesta, te skrenuti Vladi RH na važnost strateške pozicije Gospića kroz povijest, pa i danas. Vjerujem da  ćemo zajedno sa vama probuditi nove nade koje će promijeniti Gospić“- rekao je Starčević i istakao da ni jedan infrastrukturni projekt neće pokrenuti gospodarstvo ako je depresija jača od vizije.

Župan Darko Milinović rekao je da predsjednica ima najveći legitimitet jer je izabrana voljom građana neposrednim izborima. “Mogu ovdje slobodno reći da svoj dodatni legitimitet gradite na druženju s građanima pa vam želim dobrodošlicu u ovaj herojski grad i županiju“. Najavio je Milinović i skoru manifestaciju “Jesen u Lici” koja se održava i pod motom “dođi, vidi, osluhni i kušaj, osjeti Liku“. “Kad kažemo dođi znamo da znate ljepote našeg mora, Velebita, šuma i polja. Kad kažem dođite i kušajte Liku, kušati ćete naše brendirane proizvode ličku janjetinu i krumpir, ali kušati ćete i paški sir, sir škripavac, lički pršut, domaću ličku šljivovicu i odrezak od autohtone buše. To su sve proizvodi koje želimo brendirati“- kaže Milinović i ističe da je ova županija po mnogim pokazateljima ispred prosjeka Republike Hrvatske.

Milinovića je u svome govoru u neku ruku demantirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Godinama kao novinar pratim dolaske najvećih nacionalnih političara u ove dijelove Hrvatske,ali ovo je bilo po prvi put da netko iskreno kaže, bez imalo podilaženja domaćinima, da se ovdje teško živi. “Ovo je najveća hrvatska županija, osam puta veća od Zagreba, međutim Zagreb ima 15 puta više stanovnika nego što ga ima Lika. Lika je na razmeđi putova između urbanih središta Zagreba,Rijeke i Splita. I ono što se u Lici najviše osjeća, kao i u mnogim županijama,  jest depopulacija. Ovo što čujemo da nam pada nezaposlenost to su samo krive brojke. To je rezultat toga što nam ljudi odlaze iz ruralnih krajeva u urbane centre. A onda što je još i gore negdje drugdje , u neku drugu državu u EU ili u prekomorju. A potencijali za razvoj ogromni su“- kaže predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ističe činjenicu da je ovdje domoljublje uvijek bilo snažno, od povijesti pa do domovinskog rata što pokazuju brojni spomenici. “Ali svima njima smo dužni osigurati budućnost Like. Spomenula sam ogromne potencijale- prometno središte, nacionalni parkovi i parkovi prirode,  prekrasna priroda, šume, polja, ravnica, njive. Međutim struktura gospodarstva je takva da 99% čine mali poduzetnici i obrtnici kojima treba snažna podrška u razvoju jer danas Lika zaostaje, kako po indeksu razvijenosti,a tako i po činjenici da je posljednja kada je riječ o bruto-društvenom proizvodu“- kaže predsjednica. No da ne bi sve bilo tako crno, pozitivan pomak je u porastu broja učenika, jedna smo od tri županije s više prvašića nego godinu ranije. Svjesna je da u korištenju potencijala Ličko-senjskoj županiji mora pomoći i država, a naglasak stavlja na bolje korištenje žile kucavice, autoceste A1.

Lika je predivna, Lika je naša, zajedno ćemo raditi na tome da Liku osnažimo i da po demografskim i gospodarskim pokazateljima stane u vrh Hrvatske“- optimistično zaključuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom otvaranja svog privremenog ureda u Gospiću.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima