Većina u županijskoj skupštini izglasala da je za ravnatelja ŽUC-a dovoljna i viša škola uz 3 godine staža. Predsjednica skupštine Nada Marijanović bila suzdržana!!!!

Objavljeno: 09/02/2018

GOSPIĆ- U hrpi tehničkih točaka na posljednjoj sjednici Ličko-senjske županijske Skupštine bilo je i Donošenje Zaključka o izmjenama i dopunama Statuta Županijske uprave za ceste. Čista tehnika, iz nekog razloga treba izmijeniti Statut, prilagoditi ga zakonima itd. No čini se da se ovdje iza brda valja nešto puno veće. Pojašnjenje je dala pročelnica županijskog Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović koja kaže da je županija krajem prošle godine  prepustila Upravnom vijeću ŽUC-a da Statutom definira uvjete za izbor ravnatelja ŽUC-a. Upravno vijeće sastalo se 10.siječnja i donijelo odluku da se promjeni članak 13 Statuta koji definira uvjete za izbor ravnatelja tako da se oni proširuju i da se usklađuju sa nazivljem koje nameće Bolonjski proces koji je zaživio. “Uveli smo višu i visoku spremu društveno-tehničkog smjera. Zapravo prekopirali uvjete kakvi su za direktora Lika-cesta“- kaže Rukavina Stilinović.

Ernest Petry iz Nezavisne liste, inače član HNS-a,  kaže da u radnim materijalima nije dostavljeno detaljno obrazloženje već je samo naveden prijedlog sadržaja izmjena. “To je nedostatak dokumentacije i nemamo pojma što mjenjamo“- kaže Petry. “Nije mi jasno da u današnje vrijeme kada bismo trebali težiti prema višim stručnim spremama umanjuje se vrijednost ravnatelja ŽUC-a da se stavlja i viša stručna sprema. Druga stvar je i smanjivanje radnog iskustva s 5 godina na 3. Osim toga nije definirana ni struka jer stoji da može biti ravnatelj općeg, društvenog i tehničkog smjera. Znači bilo tko može biti ravnatelj ŽUC-a“- ističe Petry. I Nikola Maras iz SDP-a složio se s njim, te su zatražili micanje točke s dnevnog reda. S njima se složio i Stanko Momčilović koji smatra da se za sve ustanove trebaju osigurati uvjeti da na vodećim pozicijama budu najsposobniji ljudi.

Stanka je napravljena, klub vladajućih se sastao u vijećnici i donio odluku da nema skidanja točke s dnevnog reda,a onda su je naravno i izglasali. Prije glasanja župan Darko Milinović istakao je da se “naša djeca” školuju po Bolonji i da im treba dati mogućnost da rade. Ispravio ga je Milan Mataija koji je rekao da su to sasvim različite stvari jer se ovdje  radi o prijedlogu nižeg znanstvenog stupnja. Ante Dabo dodaje da za neke djelatnosti definirane posebnim zakonima stoji da za pojedine ustanove kojima je županija osnivač treba visoka sprema i pet godina radnog iskustva u toj struci i visoka sprema. “Ja osobno smatram da imamo dovoljno mladih, visoko obrazovanih kadrova u županiji i da se ne treba spuštati ljestvica niže. Na ovaj način dovodimo mogućnost kombinatorike koja je u javnosti nepopularna. Osobno smatram da je ovo loš prijedlog. Ako jedan ravnatelj male osnovne škole s daleko manje odgovornosti i daleko manjim budžetom mora imati 5 godina iskustva u struci i visoko obrazovanje“- kaže Dabo.

Ipak točka je izglasana. Netko nezaposlen s tri godine radnog iskustva i višom školom moći će , kada se raspiše natječaj za ravnatelja ove institucije, ostvariti životni san jer će moći voditi Županijsku upravu za ceste Ličko-senjke županije koja raspolaže s više od 30 milijuna kuna i u nadležnosti ima više od 1,100 kulometara cesta. Uistinu zanimljivo poimanje kvalitetnog razvoja. Inače do raspisivanja natječaja v.d.ravnatelja je Luka Matijević. Zanimljivo je bilo i glasanje na skupštini jer , predsjednica skupštine Nada Marijanović (HDZ) bila je suzdržana. 

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima