Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, u subotu se sastao u Čavlima s predstavnicima Primorsko – goranske, Istarske i Ličko –senjske županije

Objavljeno: 29/03/2021

 

Hrvatski taekwondo savez već nekoliko tjedana obilazi županijske taekwondo centre kako bi se upoznao sa situacijom u klubovima nakon negativnog utjecaja pandemije COVID – 19 na cjelokupni sport. Čelni ljudi HTS-a ističu kako je iza nas najteža godina u povijesti modernog sporta koja je pogodila sve zemlje svijeta i njihove dionike. Naš sport, koji je u Hrvatskoj prisutan preko 50 godina, morao se prilagoditi više puta protekle godine na različite načine kako bi održao članstvo taekwondo zajednice diljem Hrvatske. Ove subote u Čavlima u Domu kulture, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza   Anto Nobilo sa svojim suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima klubova s područja Primorsko – goranske, Istarske i Ličko –senjske županije. Predstavnicima taekwondo zajednice kao domaćin priključila se i načelnica općine Čavle gđa. Ivana Cvitan Polić koja se upoznala sa trenutnom situacijom klubova s riječkog područja. Nakon održanog radnog sastanka na kojem su svi klubovi mogli istaknuti probleme s kojima se suočavaju kod ponovnog pokretanja rada, klubovi i čelnici saveza zajedno s odredili su plan daljnjih aktivnosti i djelovanja s ciljem povratka djece u sportske dvorane.

Namjera nam je bila da utvrdimo realnu situaciju u klubovima s obzirom na pandemiju, koja je upravo prije godinu dana proglašena, kao i zabrana treniranja i zabrana natjecanja. Sve je to ostavilo teške tragove na cijeli sport, a onda i na taekwondo. Želimo utvrditi kolika je šteta napravljena i što se može napraviti da se popravi situacija. Veliki broj mladih se prestao baviti sportom i to nije dobro za njihov razvoj. Trebali bismo svi kao društvo napraviti dodatne napore da vratimo mlade jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti. Klubovi koji su trenirali u sportskim dvorana najlošije su prošli jer im nisu dopušteni treninzi, a klubovi koji imaju vlastite prostore imaju otprilike 30 posto gubitka – isiče Nobilo. Na radnom sastanku dogovoreno je da će ovlašteni ispitivači Hrvatskog taekwondo saveza tijekom travnja i svibnja obilaziti županije kako bi održali ispite za crne pojaseve. Na taj način natjecatelji bi napredovali u zvanju dok nema natjecateljskog taekwondo-a u borbama i imali motivaciju za dolazak na trening koji nije kontaktni i u skladu je s uputama Stožera.

Uz to, dogovoreno je da čim dopuste vremenski uvjeti i popravi se epidemiološka slika, krene se s natjecanjima na otvorenom. Oni klubovi koji iskažu interes za domaćinstvo imat će podršku saveza. Natjecanja bi se održavala na vanjskim sportskim terenima i u skladu s uputama epidemiologa. Na radnom sastanku sudjelovao je i dopredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza i predstavnik klubova s područja Ličko –senjske županije gdin. Nikola Pemper. Ističe da je ukupno članstvo klubova s tog područja prepolovljeno jer su treninzi u školskim sportskim dvorana zabranjeni. Oni klubovi koji imaju vlastite prostore uspjeli su zadržati one najbolje natjecatelje u treningu, no i kod njih je prisutan od pad od najmanje 30 posto članova. Ista situacija je i u klubovima s područja Primorsko – goranske i Istarske županije ističe gdin. Jurica Prpić koji je ujedno i domaćin ove inicijative. Nada se da će se epidemiološka situacija popraviti u što skorije vrijeme jer ovo je već treće zatvaranje sportskih klubova na tom području u zadnjih godinu dana što je dovelo do izrazitog pada članstva. Predsjednik Nobilo naglasio je kako se nada i vjeruje da će Hrvatska uz 3 sigurna putnika na Olimpijske igre u Tokio imati i četvrtog koji ima šansu izboriti plasaman kroz kvalifikacije. To je najveći broj natjecatelja na OI u povijesti taekwondo sporta u Hrvatskoj. Uz svladavanje epidemije i dobar rezultat naših sportaša na OI imamo svijetlu budućnost, do tada malim koracima i planiranim aktuvnostima borimo se za svakog člana taekwondo zajednice.

Hrvatski taekwondo savez

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima