Gospićki atletski četverac odličan i na Sljemenu!!!

Objavljeno: 10/07/2017

GOSPIĆ- O vrijednim gospićkim trkačima, pisali smo već puno puta,ali svaki njihov novi nastup i svaka nova vijest iznova nas razveseli. Ovoga puta govorimo o njihovom nastupu na 18.po redu Sljemenskom maratonu.

Prije nego prozborimo o nastupu naših četvero trkača,evo i male crtice o Sljemenskom maratonu, najmasovnijoj planinskoj utrci u Hrvatskoj.  Mali ogranak tadašnjeg Atletskog društva Veteran se odlučio na organizaciju  trke po Medvednici, po uzoru na kolege iz Austrije. Bilo je to sada već davne 2000.-te godine.  Ta prva staza je bila prilično ravna, koristili su se uglavnom makadami i sljemenska cesta, uz samo jedan pravi brdski uspon po Ruševskom brijegu.  Nakon prvog izdanja, organizatorska grupa se osamostalila i osnovala Atletski klub Sljeme. A nakon par godina stazu koja svojim najvećim dijelom vijuga po sjevernim obroncima Sljemena, je spustila u dno Horvatovih stuba koje počinju prolaskom kroz pećinu Medvednicu.  Osim Horvatovih stuba, trasa utrke prolazi pored nekoliko najpoznatijih sljemenskih objekata, kao što su, primjerice, Tomislavov dom (1005m, najviši hotel u Hrvatskoj), Snježna kraljica (980m), zatim planinarski domovi Hunjka (877m) i Puntijarka (957m), te Kapelica Majke Božje Sljemenske (985m). Od 2011. jedan krug Sljemenskog maratona iznosi 14km, a štafete su tročlane, i to isključivo miješane, po čemu je ova trka raritetna, tim više što su sve štafete podijeljene dodatno i u starosne kategorije na osnovu zbroja godina sva tri člana. S druge strane, puni Sljemenski maraton ima reputaciju najteže trke ovog tipa u Hrvatskoj i samo oni najspremniji i najhrabriji se usude uhvatiti u koštac s tri paklena sljemenska kruga  s više od 1500 metara visinske razlike.Danas je Sljemenski maraton daleko najmasovnija planinska trka u Hrvatskoj, s preko 500 trkača.

A među tih 500 ugurala  su se i naša četiri, nezaobilazna Marija Pađen i isto tako nezaobilazni trojac, Milan Župan, Joso Hećimović Zec i Josip Milinković. Pađen i Župan trčali su 14 kilometara,a Hećimović i Milinković maraton od 42 kilometra. Rezultati kao i obično odlični. Trkači, naše čestitke još jednom!!!

 

Milan Tomašević

FOTO: Marija Pađen

Možda Vas zanima