Proslavljeno 90 godina Sportsko-ribolovne udruge Lika!!!

Objavljeno: 15/10/2017

GOSPIĆ- – Sportsko-ribolovna udruga Lika, jedna od 8 s područja Like slavi veliki jubilej, čak 90 godina postojanja. Prošla je ova udruga brojna turbulentna vremena, razna politička vladanja u tri države, svjetski i domovinski rat. Kako ističe sadašnji predsjednik udruge Dane Kruljac brojni povijesni dokumenti izgorjeli su zajedno sa ribičkim domom početkom Domovinskog rata. Zanimljivo, organizirano sportsko ribolovstvo u Gospiću seže još na početak 20.stoljeća, u vrijeme od 1900.-te do 1910.-te godine, ipak godina početka postojanja sadašnjeg društva jest 1927.jer tada se krenulo  statutarnim utemeljenjem društva. Krenuo je tada i veliki razvoj ribolovstva na našem području jer početkom 30-ih godina prošlog stoljeća rađena su biološka ispitivanja rijeke Like i pritoka,a potom i poribljavanje kalifornijskom pastrvom i šaranom. Već 1939., par godina nakon što je svanula ideja o građenju ribogojilišta u Brušanima, iz njega kreće poribljavanje brojnih rijeka u tadašnjoj Hrvatskoj. Nakon drugog svjetskog rata ribogojilište je obnovljeno, uskoro prerasta i u turistički dom. To je itekako bitno znati jer u ovo moderno vrijeme to ribogojilište  pruža tužnu sliku i dobar je primjer hrvatske privatizacije. Iako je ribolovni turizam, uz sve mogućnosti koje imamo skoro na dnu,  ribolovstvo je u Gospiću živjelo i doživjelo 90 godina postojanja. Sama udruga jedna je od najboljih u županiji, pa i u Hrvatskoj. Turistički potencijal “leži” im na 150 kilometara vodotoka na 1,739 hektara vodene površine uz još 1,500 hektara jezera Kruščica. Njihov potencijal su i mladi, treba naglasiti da je u članstvu jako puno mladih ribolovaca.

Predsjednik županijskog ribolovnog saveza Željko Mataija progovorio je o brojnim problemima koji prate sportsko-ribolovstvo, te o brojnim zakonima zbog kojih su oni koji vode ovakve udruge postali pravi administrativni djelatnici. No čini se da bi, nakon onoga što smo čuli od predsjednika nacionalnog saveza Vladimira Severa i Josipa Suića iz Uprave za ribarstvo pred sportskim ribolovcima mogli bi biti i bolji dani.

Na svečanoj skupštini bili su predsjednik županijskog sportsko-ribolovnog saveza Željko Mataija koji je naravno i član slavljeničke udruge, zatim predsjednik nacionalnog saveza Vladimir Sever, Josip Suić iz Uprave za ribarstvo pri nadležnom Ministarstvu, te predstavnici lokalne vlasti, zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović i pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti Dubravka Rukavina. Svi oni čestitali su udruzi rođendan i zaželjeli im puno uspješnih godina. Bili su na ovome događaju i predstavnici raznih institucija, te prijateljskih društava iz cijele Hrvatske. Dodijeljene su brojne zahvalnice i priznanja, brončane, srebrne i zlatne medalje.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima