Sportski praznici: više od 14,000 učenika uživalo u besplatnim ljetnim sportskim aktivnostima diljem Hrvatske

Objavljeno: 26/07/2023

Sportski praznici edukativni su ljetni sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je glavni cilj uključiti djecu iz svih krajeva Hrvatske u sportske aktivnosti. S krajem školske godine većina sportskih programa, pogotovo u školskoj organizaciji, staje – a djeca i voditelji pokazali su interes za sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima i tijekom ljetnih praznika.

Program se provodio treću godinu zaredom uz podršku Ministarstva turizma i sporta, ovoga puta na čak 85 lokacija sa 178 kineziologa koji su djeci tijekom četiri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, neke od kojih su bile potpuna novost učenicima koji su sudjelovali. Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je jednu od zagrebačkih lokacija i potvrdila: „Ovaj je program prilika i mogućnost da naša djeca budu što više uključena u sport i upoznaju različite sportske aktivnosti, jer sport je puno više – i igra i fair play i povezivanje te prijateljstva koja dobivaju uz ovakve aktivnosti.”

Program je i ove godine bio u potpunosti besplatan za sve učenike uz podršku Ministarstva koje je od 2021. godine projekt je financirao s preko 1,271,900 EUR. Svaki učenik dobio je majicu, te zdravi obrok i vodu – mnogi su voditelji organizirali prehranu u suradnji sa školskim kuhinjama, a neki su ostvarili suradnju s lokalnim dobavljačima i OPG-ovima.

Konačna brojka neopisivo je razveselila organizatore, koordinatore i sve provoditelje – više od 14 000 učenica i učenika svih uzrasta ove je godine svoje ljetno slobodno vrijeme provelo sa svojim profesorima u organiziranim sportskim aktivnostima. Izvještaji svakodnevno pristižu iz svih županija, kao i županijski prilozi koje objavljujemo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a koje možete pogledati OVDJE.

Organizatori zahvaljuju svim ovogodišnjim sudionicima sretni što se ovakav format pokazao izvrsnim i zanimljivim tisućama sudionika, a glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić na kraju ovogodišnjeg programa zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Sportskih praznika i potvrđuje:

Iza nas su četiri prekrasna tjedna puna igre, vježbanja, znoja, uzbuđenja, a i novih prijateljstava, druženja i veselja. Slike i videozapisi koji su nam stizali iz cijele Lijepe Naše nama u Savezu s punim pravom dozvoljavaju doživljaj ponosa i veselja jer kada na 87 lokacija u cijeloj Hrvatskoj sa 175 kineziologa svakodnevno vježba po 3 500 učenika i to četiri tjedna zaredom, to mora značiti da je program odličan. Hrvatski školski sportski savez nastavlja raditi na poboljšanju svih svojih programa i projekata, osmišljavati nove aktivnosti, te tražiti partnere koji jednako ili slično razmišljaju i kojima je fokus dijete i djetetov zdrav razvoj te veselo djetinjstvo s puno zabave, osmjeha i igre. Hvala svima koji nam u tome pomažu i donose sve aktivnosti djeci i mladima diljem Lijepe Naše!“

ŠKOLSKI SPORT

Možda Vas zanima