Završeno kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu uz dobar nastup mladih gospićkih šahista

Objavljeno: 22/06/2018

GOSPIĆ- Vodstvo Šahovskog kluba Gospić nije dvojilo treba li poslati tri svoja kadeta i jednu kadetkinju na prvenstvo Hrvatske, s kojima već dvije godine uspješno radi majstorski kandidat Tomislav Čanić. Nakon vrlo dobrih rezultata na mjesečnim kadetskim turnirima u Rijeci, prošlogodišnjeg nastupa u kampu Garya Kasparova u Selcu, uspjesima na županijskom prvenstvu osmogodišnjih škola, a potom i regionalnom školskom prvenstvu, potvrdilo se na šestodnevnom prvenstvu Hrvatske za mlade šahist. U kategoriji U – 11 natupio je jedna od najvećih gospićkih šahovskih nada Mirko Pavletić, koji je ostvario tri pobjede, dvije partije remizirao, i četiri izgubio u najjačoj konkurenciji 57 mladih šahista između 10 i 11 godina. Iako još nema 10 godina Mirko je pružio vrlo dobru igru posebno pred kraj prvenstva kada se uigrao s tempom seniorskih šahista od 1,30 h + 5 sec po potezu, slično kao i njegove druge klupske mlađe kolege. U konačnom plasmanu Mirko je podijelio 33. do 43. mjesto s po četiri osvojena boda. Pobjednik turnira je Emanuel Bunić  iz ŠK Novi Zagreb sa 7 osvojenih bodova. U uzrastu kadetkinja U-11, nastupila je gospićanka Magdalena Matijević i zauzela 20. mjesto sa skromnim učinkom od 2,5 boda.

U konkurenciji 44 kadeta kategorije U – 9, u prva četiri kola napravio je iznenađenje osmogodišnji Karlo Matijević koji je pobijedio trojicu visoko rejtingiranih igrača, ali je pred kraj turnira s nekoliko grubih previda izgubio korak s najboljima i u konačnom plasmanu zauzeo 26. mjesto.  Međutim, u finišu turnira ugodno iznenađenje napravio je Igor Glumac, koji je s pet pobjeda i remijem zauzeo odlično 13. mjesto od 44 šahista. U ovom uzrastu pobjedio je Andrej Gal iz ŠK Novi Zagreb sa 8 osvojenih bodova.

Prema prikazanim igrama, kao i ljubavi prema ovoj drevnoj igri koji gospćki malištani  gaje, za očekivati je da ŠK Gospić ne treba strahovati za budućnost kluba.  Šahovski savez Ličko-senjske županije u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom učiniti će značajne napore da u svim mjestima u kojima postoji zanimanje za šah sačine projekte i organiziraju rad s mladima u školama i klubovima. Omasovljavanje šaha među mladima, u svakom će slučaju donijeti  napredak šaha u klubovima, a samim time organizirati će se turniri na području županije, koji će automatski donijeti smanjenje troškova za održavanja sekcija mladih.

Možda Vas zanima