Polygon predstavlja PDF Edicija umjetničko-istraživačkih ekspedicija Likom Beyond the Endless Border / Onkraj beskrajne granice 2021

Objavljeno: 02/02/2022

Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi predstavlja PDF Ediciju 2021 kao završetak prošlogodišnjeg Beyond the Endless Border / Onkraj beskrajne granice – umjetničko
rezidencijalnog programa koji se već petu godinu za redom odvija u sklopu šireg programskog pravca Regrutni centar za umjetnike – Lika, a namijenjen je isključivo umjetnicama koje su pozvane na avanturistička umjetničko-istraživačka putovanja Likom. Njihove uvide i bilješke predstavljamo kroz Polygon OS platformu i digitalnu Polygon PDF ediciju. U 2021. godini u rezidenciji su boravile Sabina Salamon, kustosica, MMSU – Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Ana Labudović, grafička dizajnerica, i Nadija Mustapić, intermedijalna umjetnica. Osim njihovih radova, dostupna i prijašnja izdanja PDF.edicija svih umjetnica koje su do sada sudjelovale u programu Beyond the Endless Border, a koji se kontinuirano provodi od 2017. godine: Jasenka Bulj, Ana Opalić, Mirjana Smolić, Ana Hušman, Olga Dimitrijević, Milijana Babić, Nada Žgank, Lela Vujanić, Nada Alavanja, i druge.
Tijekom rezidencijalnih boravaka i ekspedicija kroz napušten, divlji prostor Like obilježen migrantskim kretanjima, policijskim patrolama, pustopoljinama, izoliranim i napuštenim selima, umjetnice su bilježile dinamike života, vlastite osjećaje, dojmove, spoznaje, stvarajući tako nove intimne narative političko-društvenih konstrukta prostora kojima su se kretale.
Lika je odabrana kao područje umjetničkog istraživanja kako bi se iznova otkrilo njezino netaknuto i nevino prostranstvo. Područje Like kojim se umjetnice na svom putovanju kreću proteže se od Plitvičkih jezera, Korenice, Krbavskog polja i okolnih sela, Općina Udbine, Donjeg Lapca, Gračaca i rijeke Une, sve uzduž granice s Bosnom, suočavajući se s prostorom socijalne divljine i još uvijek prisutnih posljedica ratnih stradanja i depopulacije prostora. Naslov i inspiracija kao i umjetničko-kustoski diskurs, naslanjaju se na monografiju Beyond the Endless River u izdanju Phoenix Art muzeja iz 1979. godine. U navedenoj monografiji autor eseja, James K. Ballinger, predstavlja radove umjetnika zapadno-američke umjetnosti 19. stoljeća, koji prikazuju „divlji“ Zapad. Umjetnici istraživači, svi mahom muškarci, bili su zaposlenici Vlade na istraživačkim pothvatima. Njihov umjetničko-istraživački rad i ekspedicije doprinijeli su sveopćoj popularizaciji ‘divljeg Zapada’ i „plemenitih divljaka“. Iz Mississpija se misao o prostoru divljine seli u Liku i u tom smislu Beyond the Endless Border i žene, umjetnice, istraživačice i avanturistkinje s pažnjom promatraju i bilježe psiho-geografske narative „divlje Like“ vizualizirajući i opredmetujući neke nove ishode otvarajući prostor komunikacije. Objavom Polygon PDF edicije zaključujemo prošlogodišnji rezidencijalni program, te najavljujemo da je umjetnička rezidencija za 2022. godinu u pripremi. Više detalja o rezidencijalnom programu u 2022. godini objavit ćemo uskoro. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Polygon tim

Možda Vas zanima