Obavezno analizirajte svinjetinu na trihinelozu

Objavljeno: 19/11/2016

U vrijeme svinjokolje koja pomalo započinje, iako vremenski uvjeti nisu naklonjeni ovome starom ličkom običaju, obavezno nosite uzorke mesa na analizu na trihinelozu. Potrebno je odnijeti komad mišića ošita težak oko 5 grama, ne manji od kutije cigareta.  Cijena uzorka je 45 kuna,ali pregled garantira da meso svinje nije zaraženo

GOSPIĆ- Približava nam se sezona kolinja. Doduše već je po datumu trebala i započeti,ali relativno nepovoljno vrijeme,odnosno ovaj novi val južine i porast temperature zraka kolinje su odgodili ili barem usporili. I doktor veterine Tomislav Rukavina iz gospićke Veterinarske ambulante ističe da vremenski uvjeti ne idu u prilog pa pravo kolinje neće ni krenuti do kraja studenoga. Nažalost i broj uzoraka koji dođu do Veterinarske ambulante u Gospiću pokazuje da ličko selo propada,a uzgajivači svinja „padaju“ pred ponudom trgovačkih lanaca koja zbog akcija i načina plaćanja može biti povoljnija,ali u svakom slučaju nije kvalitetnija. U sezoni kolinja nekada je, prije svega nekoliko godina,  u gospićku Veterinarsku ambulantu stizalo  više od 8,000 uzoraka, prošle godine svega 2,400.

Ono što ide uz kolinje, pogotovo u proteklih dvadesetak godina,  jest i analiziranje svinjskog mesa na trihinelozu. Kako doznajemo od dr.Rukavine, u protekle četiri sezone nije otkrivena niti jedna trihinela , odnosno životinje su zdrave:“to prvenstveno govori da svinje koje se kolju u velikom postotku dolaze sa velikih farmi koje imaju organiziranu zaštitu od glodavaca, prvenstveno štakora kao nositelja te parazitarne bolesti. Najrizičnije skupine su domaće svinje koje ljudi sve više traže zbog kvalitete mesa. Međutim ti sustavi ekstenzivnog držanja svinja nisu zaštićeni protiv štakora i nositelja trihinele i zato takve svinje treba pogotovo prekontrolirati“- kaže Rukavina. Tu se otkriva i pomalo iskrivljena percepcija kod naših ljudi da domaća svinja sigurno nema trihinelu. No upravo je obrnuto, jer svinje koje držimo u domaćinstvima,  u prečesto i ne previše kvalitetnim nastambama,  puno su podložnije dodiru s nositeljima trihinele nego one u velikim sustavima koje su sigurne gotovo 100%.

Još jedna pogrešna percepcija postoji među ljudima,a to je da termička obrada ili zamrzavanje u potpunosti „istjera“ trihinelu iz mesa. No Rukavina potvrđuje da to i nije tako:“najsigurnije je meso pregledati. Trihinela jest parazit kojega termička obrada ubija. Ljudi smatraju da kad meso stave u zamrzivač da je hladnoća trihinelu ubila za par dana. Ne, ona mora biti 6 mjeseci na -34 stupnja. Što se tiče kuhanja, knjiga kaže da mora biti više od pola sata temperatura viša od 76 stupnjeva. No jasno je da ta temperatura nije u svakom dijelu komada mesa koji obrađujemo pa to i nije pouzdano. Ukratko, najbolje je meso pregledati“- kaže Rukavina. Cijena izrade nalaza nije se mijenjala od 2012.godine. Iznosi 45 kuna po uzorku. U gospićku Veterinarsku ambulantu uzorke možete donositi svakog radnog dana od 7 do 14 sati,a subotom do podne. Kada kreće jača sezona kolinja uvest će se i dežurstva. Ljudi su već naučili da treba donijeti uzorak mišića ošita, dijafragme, minimalno 5 grama, veličine otprilike kao kutija cigareta. „Odobreni proces je umjetna probava, proces traje oko 2 sata pa od predaje uzorka do poziva donositelju uzorka prođe oko 3 sata. Ako je uzoraka manje onda je i čekanje malo duže jer treba sačekati da se skupi barem dvadesetak uzoraka“. Rukavina hvali i lovce koji stalno donose uzorke divljači. „U zadnje tri godine imali smo svega 4 ili 5 slučajeva pozitivnih divljih svinja, a prije desetak godina bilo je pedesetak pozitivnih uzoraka godišnje, što pokazuje da je stanje sada odlično.  Mi godišnje pregledamo oko 600 uzoraka divljih svinja, prošle godine imali smo samo jedan pozitivan uzorak. Tu moram pohvaliti lovce koji sada kada ustrijele divljač ne ostavljaju crijeva na livadi već ih zakopaju i obrade kako treba što sprječava razvoj bolesti“- ističe Rukavina.

Bez obzira gdje ste nabavili meso pregledajte ga na trihinelozu jer radi se o teško iskorijenjivoj bolesti ukoliko se zarazite,  jer rok u kojemu lijekovi mogu pomoći je 48 sati, pri čemu je tanka linija između djelotvorne i toksične doze lijeka. „Jednom kada se trihinela učahuri u mišiće, nema lijeka, jedino kirurški, zato donesite uzorke svinjetine na analizu kako bi izbjegli ikakvu mogućnost postojanja trihinele u njemu“- poručuje Rukavina.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima