HSP: Prijedlozi i zahtjevi hrvatskoj Vladi

Objavljeno: 27/03/2020

GOSPIĆ- Hrvatska stranka prava intenzivno prati aktualnu situaciju vezanu za epidemiju COVID -19, ali također i gospodarsku krizu izazvanu pandemijom tog virusa. Pratimo i analiziramo gospodarske poteze hrvatske Vlade, te učinak krize na hrvatski realni i poduzetnički sektor.

Podržavamo poteze Vlade Republike Hrvatske, kao i Hrvatske narodne Banke, u borbi za likvidnost kune. Naime, držimo iznimno važnim osigurati normalni protok unutar tzv. krvotoka gospodarstva, ali i suzbiti opasnost od izgledne devalvacije, koja bi zasigurno smanjila vrijednost novca, platežnu moć te osiromašila štednju građana.
Međutim, sa žaljenjem konstatitramo kako predložene 63. mjere za spas hrvatskog gospodarstva niti približno nisu dovoljne.

U tom smislu, a držeći premijera Plenkovića za riječ, posebice glede najave promjena i modificiranja predloženih mjera, iznosimo određene prijedloge.
Poznato je kako svaka kriza, ako se njome upravlja na ispravan način, može biti i šansa. Aktualna kriza je jedna od prvih, ako ne i prva, u novijoj povijesti u kojoj je došlo do poremećaja u ponudi i potražnji, te u tom smislu apeliramo na premijera Plenkovića neka ovu situaciju iskoristi za korijenite promjene i racionalizaciju rashodovne strane proračuna. Sada nije trenutak za razmišljati o interesnim skupinama i njihovim apetitima, jer opstanak i budućnost države važniji su od bilo čega, pa i od ishoda parlamentarnih izbora.
Razumijevajući društveni ugovor prema kojem Država preuzima funkciju zaštite pojedinca, zaštite prirodnih potencijala i nužne infrastrukture, te kako državu ne možemo ostaviti bez ikakvih financija za tu svrhu, zahtijevamo racionalizaciju rashoda proračuna upravo kako pod teretom recesije funkcioniranje temeljnih državnih funkcija ne bi došlo u pitanje.
Od javnog sektora zahtijevamo solidarnost sa onima koji svaku recesiju iznesu na svojim leđima – privatnim sektorom. Predlažemo neka prvi korak bude racionalizacija troškova rada javne uprave. To bi bila vrlo dobra poruka, poruka koja bi dodatno potaknula hrvatsko zajedništvo, koje nam je sada, baš kao u vrijeme Domovinskog rata, najpotrebnije.
Na tome ne treba stati, te zbog toga, od Vlade RH, umjesto odreknuća dijela poreznih obveza i daljnjeg zaduživanja realnog sektora, Hrvatska stranka prava zahtijeva ove hitne mjere:

– Ukidanje financiranja svih nepotrebnih UDRUGA koje ne služe javnom dobru: Dokumenta, GONG, B.a.B.e., Iskorak, Kontra, Centar za ženske studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Glas Razuma, Inicijativa Nisam vjernik, Udruga Protagora, Udruga “Centar za građansku hrabrost”, Udruga “David”, Ženska mreža Hrvatske, Udruga “Antares”, i mnoge druge .…… kojima se isplaćuju milijarde kuna poreznih obveznika prikupljenih u realnom sektoru.

– Odricanje od svih parafiskalnih nameta, uredbu o ukidanju naplata komorskih članarina te naplatu PDV-a nakon naplaćenih, a ne izdanih računa.
– Hitnu izmjenu sustava doprinosa i otvaranje rasprave o reformi sustava zdravstvenog osiguranja koji grca u dugovima i korupciji. Bez toga, u nekoj budućoj krizi, riskiramo ostati i bez onoga što nam je u ovoj krizi toliko dragocjeno – sustava javnog zdravstva.
– Umanjenje naplate (dvije trećine) HRT pristojbe, ukidanje naknade ZAMP-u pošto već jedan dio dobivaju od HRT-a.
– Hitno povlačenje financijskih sredstava iz raspoloživih izvora u EU institucijama, a za potrebe sanacije gospodarstva i oporavak društva u Hrvatskoj
– Hitnu javnu raspravu – referendum, o politici zaduživanja budućih naraštaja, osim u svrhu refinanciranja kredita radi smanjenja kamata.
– Hitna izgradnja strateških tvornica (moguće i kroz javno-privatno partnerstvo) za sve vrste namjenske i strateške proizvodnje: hrana, medicinske potrepštine, proizvodnja lijekova, građevinski materijal, drvodjelstvo – drvna industrija, solarne elektrane, napredne tehnologije – PLC sklopovi, hitno aktiviranje Imunološkog zavoda i stavljanje u funkciju, te mnogi drugi projekti koji mogu proizaći i iz inovacija i patenata hrvatskih izumitelja – a kroz osnivanje Fonda za financiranje hrvatskih inovacija pri HGK

“Kao stranka hrvatskog Webera, dr. Eugena Kvaternika, naše je naslijeđe boriti se za one koji žive od svoga rada. Hrvatski glavničar nas uči kako je vrlo važno hrvatskom čovjeku omogućiti živjeti od vlastitoga rada, u tom smislu, on treba zaštitu, a ne dadiljanje države. Država kao takva MORA biti okvir napretka i opstanka, a ne represivni mač prema svojim građanima.”

Karlo Starčević, predsjednik HSP-a.

Možda Vas zanima