Kod poduzetnika starijih od 55 godina u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji radi 15,500 radnika. Ne prenesu li poduzetnici svoje poslovanje ta radna mjesta su ugrožena!!!

Objavljeno: 06/03/2018

Održivost malih i srednjih poduzeća je iznimno važna za budućnost gospodarstva Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije- istaknuto je to na edukaciji u Rijeci koju su organizirali Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) Step Ri pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz potporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu i sponzorstvo Raiffeisenbank Austria d.d. Akademski partner je bio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Poduzetnici stariji od 55 godina trebaju započeti prijenos poslovanja. U Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji ugroženo 15.500 radnih mjesta u poduzećima otvorenima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća

RIJEKA- Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi pripremati prijenos poslovanja. Glavna je to poruka s edukacije „Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?“, održane u Stepu Ri, znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Besplatnu je edukaciju pohađalo osamdeset poduzetnika iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. U te dvije županije je 1.700 vlasnika malih i srednjih poduzeća starijih od 55 godina, a njihova poduzeća zapošljavaju oko 15.500 ljudi. U Hrvatskoj je ukupno 17.000 malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina. Njihova poduzeća zapošljavaju čak 180.000 ljudi.

„Uz nastanak i rast, prijenos poslovanja jedna je od tri kritične faze u životnom ciklusu poduzeća. S prijenosom poslovanja mali i srednji poduzetnici se susreću najčešće jednom i to u kasnijoj životnoj dobi. Pritom zalazak poduzetničke karijere ne smije značiti i zalazak poduzeća. Zbog toga se Step Ri uključio u edukaciju poduzetnika pred mirovinom. Želimo da se ovdje educiraju kako oni koji otvaraju start-up poduzeća, preko onih koji rade na razvoju poduzeća i internacionalizaciji poslovanja, do onih koji pripremaju prijenos poslovanja“, kazao je Boris Golob, direktor Stepa Ri.

Pri odlasku u mirovinu poduzetnicima je na raspolaganju nekoliko mogućnosti: prijenos upravljanja i vlasništva na članove obitelji, angažiranje profesionalnog menadžera na mjestu direktora te prodaja poduzeća zaposlenicima, drugom poduzeću ili fizičkoj osobi.

            „Poduzetnici, institucije, ali i društvo u cjelini trebaju postati svjesni da prijenos poslovanja kuca na vrata poduzećima osnovanima devedesetih godina prošlog stoljeća. Izazov je to o kojem se nedovoljno govori. Pritom se podcjenjuje složenost problema, a proces ne prati odgovarajuća potpora države. U zemljama zapadne Europe postoje platforme i agencije sa savjetodavnim uslugama potrebnima za prijenos poslovanja“, kazala je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Poduzetnicima je savjetovala da ne podcjenjuju dugotrajnost i složenost prijenosa poslovanja.

Maša Smokrović, ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući „Helena Smokrović“ u prijenos poslovanja morala je ući preko noći. Ispričala je kako joj je majka teško oboljela, pa je ona kao diplomirana pravnica trebala preuzeti njezinu funkciju. Za tu se ulogu nije pripremala, a za cijeli su joj prijenos poslovanja trebale dvije godine. Osnivačima poduzeća poručila je da objektivno procijene mogu li djeca nastaviti njihov  posao, ali i da ih ne kritiziraju zbog početnih pogrešaka. Boris Popović, predsjednik uprave tvrtke Alarm automatika, kazao je kako su u tvrtki dobrodošla i njegova djeca, no trebaju imati isti karijerni put poput djelatnika koji nisu članovi obitelji – od prijave za posao do napredovanja.

Što se ostanka poduzeća u obitelji tiče, hrvatska statistika prati europsku. Ona kaže da svega trećinu tvrtki preuzima druga generacija u obitelji.

Sudionici konferencije poželjeli su da taj broj u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji bude i veći. Naime, upravo su mala i srednja poduzeća iznimno važna za gospodarstvo tog dijela zemlje.

Edukaciju su organizirali CEPOR i Step Ri pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz potporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu i sponzorstvo Raiffeisenbank Austria d.d. Akademski partner je bio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

 

Prorsus komunikacije/Milan Tomašević

Možda Vas zanima