Pazite koga puštate u svoj dom!!!

Objavljeno: 16/10/2017

GOSPIĆ- Opet su lopovi iskoristili nepažnju i dobrotu starijih osoba i “opljačkali” ih. Naime u Vrepcu, područje Gospića, tri nepoznate ženske osobe su iz obiteljske kuće, vlasništvo 82-godišnjeg državljana Republike Srbije, otuđile novčani iznos. Kazneno djelo počinile su tako što su se lažno predstavile kao djelatnice humanitarne organizacije, no ponudile su 82-godišnjaku i masažu, na što je on pristao, i za vrijeme dok ga je jedna masirala, ostale su iskoristile njegovu nepažnju i otuđile novčani iznos. Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Još jednom upozoravamo građane da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu, obično mole za neku pri(pomoć), sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljaju, žele zadobiti Vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren da uđu u Vaš stan, prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima, rizik je veći što je žrtva starije životne dobi.

Savjetujemo građanima, ne puštajte nepoznate osobe u kuću ili stan, pitajte osobu tko je, otkud dolazi i što hoće od Vas, ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično, ne nasjedajte na trikove, nesvjestice, malaksavosti, nuđenja na prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika, vozilo bez registracijskih oznaka upućuje na prijevarno ponašanje, zapišite registracijsku oznake vozila, marku, boju i slično, o  kretanju sumnjivih osoba izvijestite policiju na 192.

Policija poziva građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, te da budu sumnjičavi i provjere tko im je ispred vrata. Bitno je i da ne nasjedaju na trikove jer lako mogu postati žrtvom kaznenog djela, a u slučaju upornosti da netko uđe u stan odmah pozvati 192.

Možda Vas zanima