Počela akcija “Mir i dobro”

Objavljeno: 15/12/2016

GOSPIĆ- Od danas pa do 8.siječnja sljedeće godine traje policijska akcija “Mir i dobro“. Ova operativna akcija provodi se već 23 godine, a sve kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru. Tijekom trajanja akcije policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provesti će niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade. Da još uvijek ima oružja i streljiva kod građana gotovo svakodnevno govore policijska izvješća. Sada, u ovo blagdansko vrijeme, tome se dodaje još i značajna količina petardi i ostalih sredstava što u velikoj mjeri može ugroziti sigurnost građana. Tako primjerice rezultati prošlogodišnje akcije “Mir i dobro” pokazuju da su   zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeta 2 komada vatrenog oružja, 1 605 komada raznog streljiva i jedno  eksplozivno sredstvo, radi čega su protiv 3 punoljetne osobe podnesene dvije prekršajne i kaznena prijava. Tijekom provođenja  akcije, a posebno tijekom prosinca policijski službenici će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.  Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.  Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava razreda II.  i III. mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna. Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.   Nadalje, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira  predviđene su sankcije (novčane i zatvorske kazne) protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal. Isto tako Kaznenim zakonom predviđene su zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te za kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.Kaznenim i prekršajnim sankcijama podliježu sve osobe koje neovlašteno kupuju, prodaju ili razmjenjuju predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen.”Najbolja prevencija od neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti ljepša, ugodnija i svečanija”- poručuju iz policije.

 

Milan Tomašević/PULS

Možda Vas zanima