“Poštujte naše znakove”

Objavljeno: 03/09/2016

 

GOSPIĆ-Policijska uprava ličko-senjska će i ove godine tijekom  rujna, odnosno početkom školske godine provoditi akciju «POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE», usmjerenu na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.Tijekom prošle  godine na području Policijske uprave ličko-senjske sedmero djece stradalo je u prometnim nesrećama kao pješaci, te su svi lakše ozlijeđeni. U prvom polugodištu ove godine u prometnim nesrećama je ukupno stradalo sedmero djece (šest kao putnici i jedno kao pješak), te je jedno dijete teško ozlijeđeno, dok je šestero njih lakše ozlijeđeno.

U koordinaciji s tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske obišli su prometnice u zonama škola, s ciljem kako bi se na vrijeme uočila dotrajala i oštećena prometna signalizacija i izvršila obnova iste prije početka školske godine.U dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u prvim razredima kako bi djecu i njihove roditelje upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

    Policija apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila, najvažnija su:Nikad ne pretrčavajte cestu! Ne ometajte kretanje vozila! Hodajte pažljivo! Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom! Cestu prelazite samo po zebri! Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca! Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.

Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze. Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu.

 

Milan Tomašević/PULS

 

Možda Vas zanima