24.10.Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Objavljeno: 24/10/2020

GOSPIĆ- Rotary kao internacionalna zajednica koja povezuje svjetske lidere svijeta je suočio svijet sa borbom protiv ove teške bolesti, kako na lokalnim razinama tako i na globalnoj razini. Zahvaljujući ustrajnoj borbi rotarijanaca te mnogobrojnim financijskim ulaganima uspjelo se smanjiti broj slučajeva ove opake bolesti za 99,9%. Jedna od glavnih misija Rotary International je eradicirati Polio do posljednjeg slučaja u svijetu.

Koliko je Rotary uspješan, pokazuju nam rezultati u Africi. Nakon desetljeća borbe protiv virusa polia, Rotary sa svojim partnerima u organizaciji Global Polio Eradication Initiative (GPEI) – Svjetska zdravstvena organizacija, Centar ze kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, UNICEF, Zaklada Billa & Melinde Gates i Gavi (The Vaccine Alliance) ovog su ljeta ostvarili veliku pobjedu-iskorijenili su polio u Africi. Posljednji slučajevi zabilježeni su u pokrajini Borno u sjevernoj Nigeriji 2016. godine.  Važno je za napomenuti da inicijativa borbe protiv virusa u Africi traje još od 1996. Godine.

U Pakistanu i Afganistanu  Polio je zaostao kao endemska vrsta te su svi fokusi i trud preusmjereni na te dvije zemlje.

Rotarijanci su ovim naporima pomogli donacijama od gotovo 890 milijuna dolara.  Svoj ponosni doprinos u borbi protiv Polio virusa dao je 2019. godine i Rotary Club Gospić sa donacijom u fond Rotary Internationala koji su novac usmjerili u borbu protiv poliomijelitisa.  Borba protiv Polio virusa traje ti će dok  u svijetu ne bude zabilježen niti jedan slučaj te je zadaća svakog rotarijanca pomoći u ostvarivanju tog cilja.  Tako Rotary Club Gospić s ponosom će donirati novac i ove godine te uskoro iščekujemo radosnu vijest posljednjeg slučaja ove opake bolesti.

Virus Polio, ili bolest poliomijelitis predstavlja paralizirajuću i potencijalno smrtonosnu infektivnu bolest koja najčešće napada djecu ispod pet godina. Virus  se širi od osobe do osobe, najviše putem zagađene vode. Najčešće napada živčani sustav uzrokujući paralizu udova- zbog čega se vrlo često za tu bolest rabi naziv dječja paraliza.

Mirjana Vrkljan Radošević

Predsjednica Rotary cluba Gs

Možda Vas zanima