Buđenje svijesti o raku vrata maternice

Objavljeno: 25/01/2019

GOSPIĆ- Povodom Dana mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i tjedna borbe protiv raka vrata maternice, Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske županije, Opća bolnica Gospić, Dom zdravlja Gospić i ljekarna Pablo,  održali su javnozdravstvenu akciju. Na žalost u trenutku dok smo bili tamo bio je jako slab odaziv žena. Ono što još više žalosti je i slab odaziv na preglede na koje se poziva i ovakvim akcijama,ali i stalnim pozivima iz zdravstvenih institucija. Upravo zato, kako doznajemo od medicinskih radnica koje su provodile akciju. bitno je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a i  brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti.
Ženama  i djevojkama koje su navratile na akciju organizatori su poklanjali  grančice cvijeta mimoze koja svojom nježnošću simbolizira krhko žensko reproduktivno zdravlje.

   Inače rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od njega obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih  100. Jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najvažniji rizični čimbenici za nastanak raka vrata maternice su spolno prenosive infekcije s onkogenim HPV-om, rani početak spolnog života (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera i pušenje cigareta.

Lika-express

Možda Vas zanima