Jeste li znali da Gospić ima jednu od najboljih dizačica utega u Hrvatskoj???

Objavljeno: 31/08/2017

Sara Brodić mlada je djevojka koja osvaja vrh nacionalnog dizanja utega. Posjetili smo nju i njenog trenera tijekom treninga u kaniškoj Čitaoni. Sara je nažalost, usprkos već sada odličnim rezultatima, žrtva gospićkog i ličkog sportskog nesustava. Za treninge se brine sama, željela bi da u Gospiću ima klub pa bi i njoj samoj bilo lakše. Pitamo se što rade institucije u gradu i županiji koje se brinu o razvoju sporta i pojedinaca. Da živi u Americi cijelo bi se Sveučilište prilagodilo njoj, a kod nas ona se sama zajedno sa svojim trenerom i roditeljima bori za svoje mjesto pod suncem jer njeni roditelji nisu “oni“, nisu dio političke ili društvene vrhuške koja valjda jedina ima pravo na život i uspjeh, njeni su roditelji obični ljudi koji žele ostvariti uspjeh svoga djeteta, u ovome slučaju vrhunske dizačice utega

GOSPIĆ- Jeste li znali da Gospić ima jednu od najboljih dizačica utega u Hrvatskoj? Naravno da niste. Za brojne je to sporedni sport iako se radi o olimpijskom sportu. Dizanje utega ni u Hrvatskoj,a kamoli u našem kutku svijeta nema ni tradicije ni posebnih uspjeha. Ipak, u Gospiću se “stvorila” svestrana sportašica, djevojka koja odlično barata loptom ako igra odbojku, reketom ako igra tenis, ili palicom  ako nastupa kao mažoretkinja. No najveće uspjehe za sada je ostvarila u nečemu sasvim drugome, u dizanju utega. Prije nekoliko dana na kadetskom prvenstvu države u Splitu za U-15 i U-17 za kadete i kadetkinje,  Sara Brodić ostvarila je odlične rezultate. Sara je  nastupila je za uzraste do 17 godina u kategoriji do 63 kilograma i osvojila  drugo mjesto U-17 trzaj (snatch) 43kg , 1. mjesto izbačaj 62kg i 2.mjesto u  Olimpijskom  biatlonu sa podignutih  105 kg. Sara trenira u gym klubu Sebastijana Mašića, natječe se za zagrebački Metalac , trenira kod trenera Branka Zemunika. Upravo tu vidimo koliko sustav “šteka” kada je u pitanju razvoj sporta u Gospiću. Ovi vrijedni sportski djelatnici zahvaljuju se gradu Gospiću jer im je u Mašićevom klubu, u Čitaoni u Kaniži grad dao prostor, struju, vodu, grijanje. Bez toga se ne bi moglo. No ovim ljudima treba sustav. Sara već sada ima rezultate koji je guraju izvan nacionalne,a ne samo lokalne razine. No, djevojka od 16 godina, da bi ostvarila prave rezultate mora i trenirati i nastupati za nekoga izvan ovog dijela zemlje. O jednoj takvoj vrhunskoj sportašici pisali smo prije nekoliko mjeseci, radi se o jednoj od najboljih hrvatskih veslačica, Mirni Dasović iz Perušića koja mora nastupati i trenirati u Zadru. U sličnoj situaciji je i Sara. Trener Sebastijan i otac Ranko pomalo sa žudnjom u glasu kažu ” da nam je barem osnovati klub dizanja utega, sve bi bilo lakše“. Olakšajmo svi zajedno ovim ljudima, upišite svoju djecu, mlade sportaše koji misle da dovoljno vrijede da postanu dio kluba dizanja utega u Gospiću, svima ćete pomoći. A posebno je to važno kada znamo da i sa nacionalne razine stižu pozitivne vibracije oko toga da bi trebalo napraviti klub u Gospiću koji bi tako postao središte hrvatskog dizanja utega.

Sara Brodić ima 16 godina, pohađa Gimnaziju Gospić i diže utege. To je najjednostavnije iz njene biografije. Na dizanje utega “navukao” ju je otac. Ona je za sada postizala dobre rezultate u power liftingu, no sada je krenula i sa odličnim rezultatima u onome klasičnom dizanju utega. Ova vrhunska sportašica ima problema sa treninzima. Natjecanje je organizirala tako da nastupa za zagrebački Metalac. Sa treninzima također nema problema, vježba u Mašićevom gymu i priprema se za državno prvenstvo za mlađe juniore. “Dizanje utega jako mi se sviđa i bavit ću se s tim“-kaže nam Sara. I čini se da tu neće biti problema jer u nekih dvadesetak minuta koliko smo pratili njezin trening ova vrijedna sportašica ne gleda ni u novinare, ni u posjetitelje, zanima ju samo trener i trening. Bilo bi jako dobro da se oko Sare okupi kritična masa koja bi s njom trenirala i postala dio budućeg kluba dizanja utega pa je najbolje rješenje da se svi oni koji žele postati dio svijeta dizanja utega jave u Čitaonu u Kaniži u gym klub Sebastijana Mašića i uključe se u osvajanje nacionalnih i međunarodnih rekorda u dizanju utega.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima