ČESTITAMO: dr.sc. Joso Vrkljan dobitnik Zlatne povelje Matice hrvatske za knjigu “Ceste Ličko-senjske županije”!

Objavljeno: 22/11/2021

GOSPIĆ- Matica hrvatska svake godine na svojim godišnjim skupštinama dodjeljuje zlatne i srebrne  povelje knjigama koje Predsjedništvo Matice ocijeni najvrjednijim od svih izdanja tiskanih diljem Hrvatske, u mnogobrojnim ograncima, tijekom protekle godine. Tako je na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Zagrebu zlatnu povelju Matice hrvatske za 2020. godinu dobio Ogranak Matice hrvatske u Gospiću za knjigu „Ceste Ličko-senjske županije“ autora dr.sc. Jose Vrkljana i time je potvrđena vrijednost navedene knjige. Nakladnici ovoga iznimnog nagrađenog djela su Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Gospiću. Zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu „Ceste Ličko-senjske županije“ autora dr.sc. Jose Vrkljana na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Zagrebu svečano je uručio predsjednik Matice hrvatske prof.dr.sc. Stipe Botica predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Gospiću Ani Lemić, prof, koja je tu istu povelju uručila autoru dr.sc. Josi Vrkljanu na predsjedništvu Ogranka Matice hrvatske u Gospiću.

Do sada ove iznimne i vrijedne nagrade, zlatne povelje Matice hrvatske dobile su još dvije knjige autora koji djeluju na području Ogranka Matice hrvatske u Gospiću i to knjiga autora Ranka Šimića „Gospićki spomen zbornik“ izdana 1995. godine i knjiga autorice Ane Lemić, prof. „ Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka“ izdana 2013. godine. Knjiga autorica Ane Lemić, prof. i doc.dr.sc. Jasminke Brale Mudrovčić „Lika i Velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti“ izdana 2017. godine dobila je srebrenu povelju Matice hrvatske.

Stručna knjiga s naslovom Ceste Ličko-senjske županije autora dr.sc. Jose Vrkljana  je po svom karakteru monografski rad. Pisan je jednostavnim stilom, razumljivo i dostupno po formi i strukturi s elementima istraživačkog karaktera. Ima višestruku namjenu za studente, stručnjake, znanstvenike i široki krug korisnika koji se bave problematikom izgradnje i eksploatacije cestovne infrastrukture. Njezina posebna vrijednost razvidna je u senzibiliziranom pristupu autora koji harmonično spaja svoju profesionalnu karijeru sa regionalnom pripadnošću.

Knjiga je podijeljena u 11 poglavlja u kojima su razrađeni svi relevantni čimbenici koji stručno i aplikativno produbljuju analitičko poimanje cestovne mreže Ličko-senjske županije. Pri tome se posebno izučavaju odrednice kojima su povijesne konotacije utjecale na današnju sliku i stanje postojeće cestovne infrastrukture.

Ovakva djela uvijek služe i kao uzor drugim regijama koje žele s pravom i ponosom istaknuti svoja postignuća u jednoj tako važnoj djelatnosti kao što je cestogradnja.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima