Četiri godine Ličke ekološke akcije

Objavljeno: 16/08/2016

LEA-Lička ekološka akcija proslavila je četvrti rođendan. Kroz četiri godine postojanja organizirali su razne akcije, sudjelovali kao partneri u brojnim zbivanjima, dobili su i nagradu grada Gospića.

GOSPIĆ-Lička ekološka akcija ,LEA, proteklog vikenda proslavila je četiri godine postojanja. Udruga osnovana prije 4 godine od strane predsjednika Dubravka Čanića i nekoliko zaljubljenika u čist i zdrav okoliš malo-pomalo postala je bitan društveni čimbenik u Gospiću. Da je to stvarno tako, i da je LEA prihvaćena od grada i građana svjedoči činjenica da su prošle godine dobili gradsko priznanje, Nagradu Grada Gospića.

Upravo s gradom je dobro partnerstvo LEA-e, pogotovo kroz akcije Zelena čistka, ekoloških akcija čišćenja okoliša u kojima je tijekom proteklih nekoliko godina čišćeno, pa u dobroj mjeri i očišćeno nekoliko područja na širem dijelu grada Gospića. Aktivni su članovi ove udruge i u suradnji s Osnovnom školom dr.Jure Turić organizirajući razne radionice, predavanja  i akcije. Surađuje se jako dobro i s Kulturno-informativnim centrom u čijoj zgradi se nalazi i prostorija LEA-e, ali i sa nekoliko udruga izvan Gospića i Like. Javljaju se na razne natječaje moćnih hrvatskih tvrtki,ali ujedno i dobrih donatora kako bi priskrbili nešto, uglavnom namjenskog novca, za svoje akcije. Sudjeluju na Danima otvorenih vrata udruga i raznim drugim manifestacijama u gradu.

Posebna priča je šuma Jasikovac. Ovaj predivni dio grada, koji je nekada bio ponos grada iz razno-raznih razloga postao je divlji i zapušteni prostor. No u LEA-i su odlučili tome stati na kraj,a i tu se pokazala jako dobra suradnja s gradskim institucijama. Najprije je brojnim akcijama stanje u Jasikovcu koliko-toliko dovedeno u normalu,a onda su krenula i društvena zbivanja. Podsjećamo da je upravo u Jasikovcu u Gospiću bilo i jedno od prvih igrališta tenisa tamo još početkom 20.stoljeća.  No u godinama poslije drugog svjetskog rata,a pogotovo u novijoj hrvatskoj povijesti krenulo se s devastacijom i zapuštanjem Jasikovca. Zahvaljujući LEA-i sada se u Jasikovcu održava kros, održan je i koncert zbora Jasikovac,a što je najvažnije zaustavljena je sječa i krađa drva i dodatno zapuštanje šume.

Iza Ličke ekološke akcije 4 su godine postojanja. Upornim radom vrijedni članovi ove udruge postali su prepoznatljiv dio grada. Želimo im još puno akcija, puno rada i puno uspjeha kako bi ovaj dio Lijepe naše postao što čišći i ugodniji za život.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima