Još jedan dokaz povijesne važnosti naših krajeva, u Brušanima pronađen kameni poklopac rimske urne!!!

Objavljeno: 11/05/2018

GOSPIĆ- U podvelebitskim prelijepim Brušanima,  na položaju gdje se nekada nalazila srednjovjekovna crkva, župnik vlč. Nikola Turkalj sa svojim župljanima pokrenuo je hvalevrijednu akciju kojom žele otkriti  povijest i kulturnu baštinu svoga mjesta.

Da Brušane zaista imaju što pokazati, dokaz je ovih dana pronađen, kameni poklopac rimske urne. Otkriven je pri uklanjanju guste vegetacije kojom su obrasli ostaci nekadašnje brušanske crkve,  a nalazi se u Starom selu. Tu poziciju mještani nazivaju Crkvina ili Cimiter. Današnje selo nastalo je izgradnjom nove trase ceste Gospić-Karlobag pa stanovništvo gradi svoje domove uz nju, a tada je podignuta i  crkva sv. Martina u kojoj svi namjernici mogu razgledati  glagoljaški nalaz iz 1512.godine.

Zanimljivost je da su Brušane ime dobili zahvaljujući ležištima brusnog kamena.

Kako saznajemo, na novom arheološkom lokalitetu već su bili i djelatnici Muzeja Like Gospić, a župnik Turkalj i mještani Brušana planiraju nastavak dobrovoljnih aktivnosti. Tako će ovo mjesto postati i dio kulturne ponude, dostupno svima koga će to interesirati. No to je   ponajprije sveto mjesto na kome će župljani moći dati svoj obol korijenima.

Vlč. Nikoli Turkalju i svim župljanima Brušana čestitamo na zajedništvu kojim doprinose boljitku svoje župe i sela.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima