“Kad će doći teta Kolinda”?

Objavljeno: 04/09/2017

GOSPIĆ- Pitanje je to koje je postavila jedna učenica iz 3C razreda Osnovne škole dr.Jure Turića iz Gospića koje je nasmijalo i oduševilo sve, pa naravno i samu predsjednicu. Predsjednica je već bila u učionici, razgovarala s učiteljicom i nekoliko učenika, no očito osupnuta cijelom gužvom, kamerama, fotoaparatima učenica nije ni primijetila da joj je u njenoj učionici prvi dan nove školske godine uveličala najveća osoba u zemlji koja to i može, predsjednica Republike osobno.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao prvi svoj pravi radni dan u ovoj novoj radnoj sezoni imala je upravo danas, kada je i prvi dan nove školske godine,a pošto joj je izmješteni ured u Gospiću iskoristila je priliku da zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, domaćinima,  gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem i županom Darkom Milinovićem, te ravnateljem gospićke Osnovne škole Ivicom Radoševićem bude na priredbi organiziranoj za prvašiće. Visoke uzvanike kulturnim programom zabavili su članovi školskog Folklornog ansambla  i Zbora,a potom je predsjednica obišla dio gospićke osnovne škole, točnije učionicu koja kao svojevrsni muzejski postav prikazuje učionicu iz druge polovice prošlog stoljeća, i nove učionice izgrađene prije nekoliko godina.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i minsitrica Blaženka Divjak, te ravnatelj škole Radošević održali su i pozdravne govore. Predsjednica je istakla da na sve novosti i najave obrazovne reforme gleda kao iznimno važne. “Stojim ovdje i kao predsjednica, i kao majka dvoje djece koji danas isto tako kreću u novu školsku godinu, u prvi i treći razred srednje škole. I zato reformi obrazovanju prilazim s ozbiljnošču i strašću. Želim da je zajedno nastavimo bez podjela, bez politike, bez ideoloških konotacija. Želim da nam u središtu budu upravo ova djeca, đaci-prvaci kojima želimo osigurati najbolju moguću budućnost“- rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i prisjetila se riječi svoga profesora Latinskog jezika Morožina koji je govorio “učimo ne za školu nego za život“. Takvu poruku uputila je i ministrica Divjak istaknuvši da ne učimo za ocjene nego za život. No da bi reforma zaživjela,a sa školskom godinom 2018./2019. ona kreće kao pilot projekt, moraju se osigurati i uvjeti.

Inače u Matičnoj školi u novoj školskoj godini u klupe je sjeo 81 prvašić, još njih 4 u područnim školama. Prošle godine bilo je nešto više prvašića, njih 103. Iz osmih razreda na kraju prošle godine izišlo je 97 učenika osmih razreda.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima