Karolina Jurčević iz HKUD-a Široka Kula najljepša djevojka u narodnoj nošnji!!!

Objavljeno: 16/06/2019

GOSPIĆ- Prošlogodišnji izbor u Otočcu donio je HKUD-u Široka Kula titulu najoriginalnije muške narodne nošnje koju je nosio  Ivan Delač.
Na 13. izboru za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji i najoriginalniju mušku nošnju u sklopu 20. smotre folklora u Otočcu 2019. titulu najljepše ponijela je Karolina Jurčević iz HKUD-a “Široka Kula”.
Društvo je predstavljala u paru sa voditeljem Ivanom Starčevićem te uspješno obranila boje ruha koje je imala na sebi.
Narodna nošnja koju je Karolina nosila je u vlasništvu Ivana Starčevića i Ivana Delača. Rubac je tkan od lana i konoplje ukrašen crvenim mavezom. Košulja je od domaćeg platna šivana rukom, stara oko 150 godina. Kiklja je tkana od vune, nabrana u struku i zapeglana u manje falde. Oko pojasa je tkanica i po njoj pregača koje su jedinstveni originali, stari također oko 150 godina, a potječu iz uže okolice Široke Kule. Na nogama su natikače vezene vezom koji gradi prekrasnu građu, a po njima starinski opanci oputari od janjeće opute i goveđe kože. Oko vrata je starinski novac koji je krasio prsa bogatijih djevojaka. Na leđima je stara lička torba iz vlasništva Anđelke Majetić, također članice HKUD-a “Široka Kula”.
Ivan nosi ličku kapu crvenkapu sa 12 resa koje simboliziraju 12 apostola. Košulja je od domaćeg platna preko koje je kožni ćemer te crvena ječerma. Brvenaci su hlače od sukna, uskog kroja sa mudrim slovom. Na nogama su

suknene čarape od sive pređe i opanci oputari. Kličana torba je stari vrijedni primjerak ukrašen zlatnom srmom i građom.
Karolina Jurčević, zajedno sa prvom pratiljom Anom Murgić iz HKUD-a “Perušić” te drugom pratiljom Mihaelom Žubrinić iz Folklornog društva Otočac, predstavljat će županiju na reviji za najljepšu hrvaticu u narodnoj nošnji u Slavonskom Brodu u sklopu smotre folklora Brodsko kolo 2020. godine.
Veliki uspjesi nižu se u HKUD-u “Široka Kula” na što smo izrazito ponosni.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima