Labirint filantropije u Gospiću

Objavljeno: 26/09/2016

Labirint filantropije u Gospiću bio je postavljen na poligonu pored Autobusnog kolodvora. Za ponedjeljak u Gospiću nažalost potpuno promašena lokacija. No u našem gradu sve je podređeno nadolazećoj “Jeseni u Lici” pa ni  i filantropi nisu mogli doći na glavni trg. Ipak, takvi kakvi jesu, čovjekoljubi i životoljubi oni su bili zadovoljni i sa ovim mjestom

GOSPIĆ- „Labirint filantropije“ zanimljiva,ali nadasve i edukativna instalacija bila je postavljena  danas na poligonu pored autobusnog kolodvora  , odnosno dijelu grada Gospića koji se koristi i kao poligon za treniranje i polaganje budućih vozača, kao dio gospićke place, te kao dio provedbe aktivnosti udruge Marakana. Za ovu manifestaciju poligon se pokazao kao promašeno mjesto jer rijetki su oni koji su ga i vidjeli,a kamoli prošetali po njemu. No zbog činjenice što se već počeo sklapati šator za „Jesen u Lici“, filantropi nisu mogli dobiti prostor na glavnom gradskom Trgu Stjepana Radića, već na rezervnoj poziciji. Filantropi su očito i ovi ljudi u organizacija labirinta pa na našu opasku da bi im petak bio puno bolji dan za ovu manifestaciju, oni se tješe da je ponedjeljak mjesečev dan, pa eto, i bez obzira na minornu posjećenost dio misije je ostvaren. Naime tema labirinta je „Od Zemlje do Mjeseca i natrag hodanjem kroz Mjesečev labirint“. „Labirint filantropije“ instalacija je koja preko brojnih kartonskih likova,  koji u postavu čine labirint,  pokazuje upravo ono što filantropija i poručuje, činimo dobro i sebi ali i drugima. Ali ne samo ljudima već i kompletnom životu na planeti Zemlji, i biljkama i životinjama. Svaki od tih 25 likova sa jedne i druge strane nosi poruku pa je ukupno 50 poruka upućeno prolaznicima kroz ovaj labirint.  Moderni čovjek danas je zauzet sa brojnim aktivnostima pa često se čini da ni ne vidi ljude i život oko sebe,ali ipak ima i među modernim ljudima dobra pa ima i filantropa. Inače filantrop u onom najužem smislu predstavlja čovjekoljuba, ovom instalacijom filantrop nije samo čovjekoljub već životoljub. Labirint je veličine 12 X 12 metara i  visine 1,60 metara. Kretanjem kroz labirint želi se istaknuti važnost filantropskog pristupa rješavanju problema i zadovoljavanju  potreba u društvu i mogućnosti suradnje u lokalnim zajednicama.

„Labirint filantropije“ izrađen je u okviru projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“, financiran od strane EU i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz natječaj „IPA 2012. Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva”. Nositelj  projekta je Zaklada za promicanje partnerstva razvoja civilnog društva Istarske županije uz partnere: Centar za građanske inicijative Poreč, Udrugu za razvoj civilnog društva SMART, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Grad Umag i Pučko otvoreno učilište Buje.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima