“Lička čipka-ljepota natikača”- naziv je prekrasne izložbe otvorene u Muzeju Like

Objavljeno: 18/05/2022

GOSPIĆ- Ekipa iz Muzeja Like Gospić predvođena autoricom izložbe, kustosicom etnologom Tarom Pivac Krpanić, povodom Međunarodnog Dana muzeja složila je odličnu izložbu na temu lička čipka. Izložba je otvorena danas, baš na Dan muzeja, a u Malom salonu gospićkog Muzeja možete je pogledati do 19.lipnja. Tara Pivac Krpanić ističe da se lička čipka razlikuje od klasične u više stvari. Klasična je nježno bijela, a lička strogo crna. Ukrasi u klasičnoj čipki su različiti, cvjetići Lepoglave ili paukova mreža Paga, a kod ličke su strogoća i elegancija pravokutnika. Klasična čipka su niti od svile i pamuka, a kod ličke to su niti od vune od ovce ličke pramenke. “Sve ovo ličku čipku čini posebnom. U hrvatskom folkloru čini ju izrazito vrijednom i zbog toga smatram da bismo je posebno trebali vrednovati, zbog sebe i zbog budućih generacija“- istaknula je Tara Pivac Rosandić.

Konkretan odjevni predmet kao glavni dio izložbe jesu natikači o kojima se zna jako malo, a originale je teško nabaviti. Teško je nabaviti i materijale od kojih se natikači prave, a tehnike se pomalo gube. Nekoliko gospođa bilo je i na otvorenju izložbe koje cijelu priču nastoje oteti zaboravu. Natikači se nose  na nogama i dosta se troše. Natikači su odjevni predmet koji se navlačio preko čarapa, a ispod opanaka. Natikači su ukras koji se primarno pojavljuje kod muškaraca, izrazito je kompleksan i lijep, nosi se na pomalo neuobičajenom mjestu, no kada ga se malo bolje pogleda spada u jedne od ljepših elemenata nošnje u hrvatskom folkloru. “Cilj nam je bio staviti veći fokus na natikače o kojima za sad nema baš puno istraživanja“- kaže Tara i dodaje da je osnovna metoda izrade sponjkanje  odnosno obamećanje jednaka bazičnoj metodi izrade paške čipke. Umjesto klasičnih otvorenja ovu su izložbu pjesmom otvorila četiri člana HKUD-a Široka Kula koji su premijerno izveli pjesmu “Tri djevojke zbor zborile“. Dvojica od njih četiri na nogama su imali natikače.

Predstavljajući ovu izložbu dr.sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like istakla je da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana muzeja Moć muzeja.  Istaknula je da je fundus muzeja blago o kojemu oni, muzealci brinu i to je njihovo poslanje, a to je moć kojom se pokazuju sve one generacije koje su u određenom povijesnom razdoblju utkali svoj dio materijalne kulture u materijalnu baštinu.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima