Ličko-senjska policija najavila akciju Mir i dobro, na konferenciji za novinare bio samo naš portal Lika-express!

Objavljeno: 14/12/2018

GOSPIĆ- Sutra, 15. prosinca započinje operativna akcija „MIR I DOBRO“ . Ovogodišnja akcija jubilarna je,  Ministarstvo unutarnjih poslova provodi je 25. put zaredom. Akcija traje do  8. siječnja 2019. godine. U PU Ličko-senjskoj održana je danas konferencija za novinare na kojoj je bilo govora o akciji,a na koju se odazvao samo jedan medij, naš portal Lika-express. Inače uz novinara portala i glasnogovornicu PU LSŽ Maju Brozičević konferenciji za novinare  prisustvovali su voditelj Službe policije Josip Dujmović, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler i predstavnik Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije dr. Ivan Jakopčić.

Dujmović je naglasio da je cilj ove akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava- Naravno, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje da će veći broj građana nazočiti  svetim misama i okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Istaknuo je kako se prosuđuje da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove policijske uprave kontaktirati će predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade. Također će tijekom provođenja operativne akcije «MIR I DOBRO», a posebno tijekom prosinca policijski službenici pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, dok će u cestovnom prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler pojasnio je da se sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda. Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosnorakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Doktor Ivan Jakopčić istaknuo je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare, a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana  je naročito opasna.

 

Milan Tomašević/PULS

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima