Mali Gospićani svjesni opasnosti od mina i oružja. Jesu li i stariji svjesni tih opasnosti?

Objavljeno: 06/11/2017

GOSPIĆ- Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović danas je u Gospiću bio na akciji “Manje oružja-manje tragedija“, koju MUP organizira sa svojim partnerima. Ti partneri izložili su svoje “oruđe” i pokazali svoje znanje na ovoj, za našu županiju središnjoj akciji,  u sportskoj dvorani u Gospiću. Radi se o svim žurnim službama koje rade na terenu, dakle HGSS, DUZS, Hitna pomoć, Crveni križ, Hrvatski centar za razminiranje. Naravno tu su i lokalne i regionalne samouprave pa su na manifestaciji bili i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i župan Darko Milinović. Ličko-senjska županija je uz Sisačko-Moslavačku najzagađenija minama, odnosno iz rata zaostalim eksplozivnim sredstvima. “Jedan od strateških ciljeva Vlade RH jest da se pitanje minsko-sumnjivih područja čim prije riješi. Naravno to je povezano i sa financijskim mogućnostima, sredstva ulaže Vlada,ali sve više koristimo i sredstva  iz Europe. No, u međuvremenu moramo podizati svijest prije svega u ovim krajevima, i prije svega među djecom, među najmlađima,  kako bi bili svjesni o tome da žive u područjima koja su minsko sumnjiva i opasna“- kaže ministar Božinović. Upravo zato se i organiziraju radionice na kojima aktivno djeca uče kako se ponašati u situaciji kada uoče neki sumnjivi predmet. Tako je naravno bilo i u Gospiću, djeca su “izbacivala uljeze”,  pisale žurne brojeve, crtala i pokazala da su itekako svjesni opasnosti koje ih vrebaju u prostoru. Bilo je ponešto nacrtanih poklona i za ministra koji je bio itekako zadovoljan jer su se u akciju uključile i gospićke škole.

Inače u Hrvatskoj je pod minama oko 418 četvornih kilometara prostora, odnosno toliko je minsko sumnjivog prostora. Minski su najkontaminiranije naša županija sa 148 četvornih kilometara i Sisačko-Moslavačka sa 73 kilometra. “Naš cilj je što brže, što prije,ali nikako ne na uštrb sigurnosti očistiti prostor. Moramo uložiti sve potencijale, obratiti se ne samo državnom proračunu već i europskim fondovima, pa i potencijalnim donatorima kako bismo bili u stanju problem koji Hrvatska ima riješiti čim prije“- ističe ministar i kaže da je nacionalni program sveobuhvatan, uključuje obilježavanje minski sumnjivih područja u svakoj fazi procesa razminiranja, edukaciju stanovništva, pogotovo najmlađih,a s obzirom na brojne žrtve tu su i programi psiho-socijalne rehabilitacije žrtava opasnosti i njihove ekonomske reintegracije. Važan segment svega toga jest činjenica da je Hrvatska stjecajem okolnosti stekla respektabilno iskustvo uz obučene ljude i respektabilnu tehnologiju pa svoj model nudi i izvan granica Lijepe naše. Naravno, to se radi kako bi se zaradila koja kunica, odnosno da ne bismo samo trošili na razminiranje kod nas već da bi zaradili u nekim isto tako nesretnim, minama zagađenim zemljama poput naše. Ministar Božinović kaže svi smo predani cilju da se sva područja razminiraju i ne želi baratati datumima, odnosno rokovima do kada bi to trebalo biti. 

Pojasnio je ministar Božinović i najnoviji slučaj iz Bilja pokraj Osijeka gdje je poljoprivrednik dobio državno zemljište u koncesiju i unatrag 20 godina pronašao 11 mina. On je to prijavljivao nadležnim institucijama no one se vade na to da su firme koje su razminirale prostor i nadzirale radove otišle u stečaj. Posljednje sredstvo koje je taj poljoprivrednik pronašao, a prema današnjem uviđaju, kaže ministar Božinović podmetnuto je u posljednje vrijeme, odnosno nije ostalo nakon razminiranja.

Eto, problema na terenu ima i čini se dugo će ih biti. I ma koliko svi mi bili svjesni i savjesni, čini se da i na terenu,ali i što je ne manje opasno u kućnim arsenalima ima i mina i raznih eksplozivnih sredstava,ali i oružja. Djeca na radionicama uče, paze,ali možda bi malo i neki stariji kojima je zbog nekih neobjašnjivih poriva bitno imati metak, minu,pušku ili pištolj u svojoj kući trebali shvatiti da im to ne treba i toga se riješili, naravno odlaskom u najbližu policijsku postaju. Tek tada ćemo svi biti sigurni, ili barem koliko toliko sigurniji.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima