Obilježavanje Dana državnosti u Lovincu

Objavljeno: 21/06/2019

LOVINAC- KIC  Lovinac i Udruga ličana “Vrilo mudrosti”  iz Slavonskog Broda organiziraju obilježavanje Dana državnosti. Najprije će se u nedjelju, 23. lipnja  u 19 sati, u Galeriji KIC-a održati  Promocija knjige dr. Josipa Fajdića: “Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti”. Bogati su to životopisi onih osoba koji su svojim djelima i osobnošću obilježili vrijeme u kojem su živjeli, a svoja su djela ugradili u napredak i afirmaciju struke ili sredine u kojoj su živjeli i djelovali, te su time izravno ili posredno pridonijeli napretku ličkog kraja iz kojeg su potekli, ali i naše države u cijelosti.

U 20 sati bit će otvorena  Izložba slika Zvonimira Petanovića i Josipa Šimića. Izložbu likovnih uradaka brodskih slikara Josipa Šimića i Zvonka Petanovića,  ovdje u južnoj Lici,  možemo označiti u pravom smislu riječi kao doživljaj prirode, što je samo po sebi duhovna kategorija i predstavlja suživot čovjeka i okoliša. Autori izloženih uradaka u tehnici ulja i akvarela ponašaju se poput alkemičara tražeći čaroliju u prirodi, a pronašli su je u svom osobnom viđenju prirode, pretočene u slikarsku ekspresiju.

   Na sam Dan državnosti, u 19 sati bit će služena Misa za domovinu u crkvi Sv. Mihovila u Lovincu, te održano paljenje  svijeća kod biste dr. Franje Tuđmana. U Svečanoj dvorani KIC-a Lovinac u 20 sati počinje koncert klape Senjkinje.  Ženska klapa Senjkinje osnovana je 1993. godine. Baštini izvornu klapsku pjesmu hrvatskog priobalja, te je redovit sudionik mnogih klapskih susreta i drugih kulturnih događanja. Zapaženi su nastupi u finalnim večerima Festivala klapa u Omišu, te festivalu sjevernojadranskih klapa u Senju. Klapa bilježi i mnoga gostovanja van granica Hrvatske države, odnosno u Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Francuskoj i Austriji.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima