U Gospiću održan 17.Doručak s hrvatskih farmi

Objavljeno: 25/04/2017

Doručak s hrvatskih farmi, projekt Ministarstva poljoprivrede i  Hrvatske poljoprivredne agencije održan je danas i u Gospiću. Predstavili su se proizvođači koji već imaju neku od oznaka kvalitete hrvatskih farmi, kao i oni koji je još nemaju,ali su na dobrom putu da ih dobiju. Na predstavljanju održanom u Hotelu Ana u Gospiću bilo je dosta  ličkih proizvođača raznih poljoprivrednih proizvoda, medara, mljekara, sirara, ratara i stočara. Promotivna je to manifestacija koja predstavlja hrvatski, seljački proizvod. Pomalo je bilo tužno vidjeti da je manifestacija održana tek toliko da se dogodi. Proizvođači su prevalili i dugi put, spremali svoje proizvode i izložbene štandove, a onda kada je svita otišla otišli su i oni jer nije bilo više nikoga kome bi se predstavili.  Možda bi bilo bolje da je Doručak s hrvatskih farmi održan primjerice na novouređenoj velebnoj tržnici koja je na kraju krajeva, barem tako kažu, i napravljena za ovakvu i slične manifestacije

GOSPIĆ- Na Doručak s hrvatskih farmi u Gospiću trebao je doći i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nije došao, kažu imao je prečih poslova u Vladi. Dobro, prvi čovjek Ministarstva nije došao, jest  jedan od niže rangiranih,  državni tajnik u istom Ministarstvu, Tugomir Majdak. Bio je tu šef Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač. Došli su kako bi predstavili oznake kvalitete  mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh hrvatskih polja. Zdravko Barač ističe da Lika u poljoprivrednom smislu nije iskorištena. „Pokazatelji primjerice stočarske proizvodnje pokazuju da postoje značajne mogućnosti za povećanje stoke koja je tradicionalno u Lici, dakle ovce i goveda. Napori u smislu brendiranja proizvoda s ovoga područja su kvalitetno odrađeni. No, svakako predstoji povećanje broja stoke u županiji“- kaže Barać i ističe da proizvodi mogu lako pronaći put do potrošača. Upravo je intencija Doručka s hrvatskih  farmi promocija, povećavanje konkurentnosti i u konačnici plasman. Svih 25 OPG-a predstavljenih na Doručku s hrvatskih farmi uključeni su u taj projekt. Nakon promocije Doručak će biti jedan zaokruženi projekt ponuđen ugostiteljima. Dakle radi se ono o čemu se godinama govori, spajanje proizvodnje i potrošnje hrvatskog proizvoda. Državni tajnik Zvonimir Majdak kaže da je ovo važna promocija svega onoga što je kvalitetno s naglaskom na lokalni karakter. „Svijest potrošača moramo prilagoditi onome što naši poljoprivrednici proizvode i naučiti ih da Hrvatska ima zdravstveno ispravan i izuzetno kvalitetan proizvod“. Ovaj gospićki, odnosno lički doručak bio je 17.po redu. Majdak kaže da su povratne informacije s prethodnih 16 jako dobre. Poljoprivrednici akciju prepoznaju, željni su promocije onoga što rade. Majdak kaže da država osigurava udruživanje u proizvođačke organizacije, sredstva postoje,a onda je sve na dobroj organizaciji. „Dakako da će se uz organiziranje lakše proizvod plasirati primjerice u trgovačke lance“- kaže on. Župan Milan Kolić itekako je bio zadovoljan organizacijom Doručka s hrvatskih farmi u Gospiću. Na pitanje novinara istakao je da su Plitvice nukleus razvoja poljoprivrede, te da se nada da će kvalitetni  lički proizvodi biti konkurentni i za to tržište.

Na Doručku s hrvatskih farmi bila je i obitelj Kolačević iz Pazarišta. Mlada obitelj koja se vratila iz Zagreba i posvetila se uzgoju koza i proizvodnji proizvoda od mlijeka. Proizvode polutvrdi sir, skutu, škripavac, basu i jogurt. Proizvode od svoga mlijeka, rade i nešto otkupa. Kažu od ovoga se može živjeti. Znatno je veći proizvođač sirana Runolist iz Otočac. Oni nažalost imaju problema. Vlasnik ove sirane, Vladimir Tomaić kaže odustali smo od prodaje sirane, nitko je nije htio kupiti. „Do kraja godine i moja obitelj i radnici i ja učiniti ćemo sve da nešto napravimo sa siranom. Ako ne uspijemo morat ćemo odustati“.  Nezaobilazni su izlagač i Agro Velebit iz Lovinca , tvorci ličkog brenda, ličkog krumpira. Prodaja im ide tako, tako, naplata također. Imaju želje i planove,ali teško to ide. Nešto je bolje stanje u medarstvu, odnosno pčelarstvu o čemu nam je svjedočila Nataša Bronzović iz Prozora. Prošla godina, kada je u pitanju vrijeme, nije bila dobra,ali uspjeli su nešto proizvesti i plasirati ili na kućnom pragu ili na sajmovima. Ove godine opet vrijeme nije na njihovoj strani, no bore se ljudi, žele uspjeti.

Doručak s hrvatskih farmi održan je u Gospiću. Proizvodi su bili izloženi, svi su ih malo razgledali, razmijenilo se poneko iskustvo i onda su se svi razišli. Bojimo se da ličkom selu i poljoprivredi treba puno,puno više od dvosatne priredbe kakva je bila ova danas.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima