Braniteljske udruge zabrinute za budućnost Plitvičkih Jezera

Objavljeno: 25/04/2017

PLITVIČKA JEZERA- Danas je održana konferencija za novinare Koordinacije braniteljskih udruga Plitvička Jezera, Saborsko,Rakovica. Nakon konferencije poslali su nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti. Predstavnici Koordinacije  iznijeli su dokaze o uništenju prirode u zaštićenom području Nacionalnog parka.Preveliki broj posjetitelja i nerazumna i vjerojatno nezakonita izgradnja na području Parka samo su neki od problema koje je, između ostalog, prepoznao i UNESCO te koji su uzrokovali nezapamćena zagađenja na području Parka.

Na konferenciji  postavilo se ključno pitanje želimo li budućnost za Hrvatsku u kojoj Plitvičkih jezera nema?, te kako mislimo sačuvati jedan od najstarijih hrvatskih nacionalnih parkova i sve njegove poznate simbole.

Posljednjih godina u apartmane na Plitvičkim jezerima uloženi su milijuni kuna. Istodobno, u komunalnu infrastrukturu uloženo je nula kuna! Vodovodne cijevi i električna mreža istog su kapaciteta sad, kad na Plitvicama zna biti i više desetaka tisuća ljudi, kao i u 19. stoljeću, kad ih je ovdje živjelo nekoliko stotina“, istaknuo je Marijan Marković, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga s područja Plitvičkih jezera, Saborskog i Rakovice.

U plitvičkim selima broj noćenja u proteklih je sedam godina porastao i do 12 puta, odnosno na 39 tisuća noćenja godišnje, što se osjeća i na kvaliteti vode, ali i utječe na budućnost Plitvičkih jezera.

Drveni most kojega vidite kad se popnete na vrh Velikog slapa i koji je izgrađen na jednoj od najpoznatijih sedrenih barijera ima nosivost od 3,5 tona, a njime svakodnevno prolaze kamioni teško 40 tona, noseći građevinski materijal za nove apartmane. Možete samo zamisliti što će se dogoditi kad se taj mostić uruši i sav sadržaj kamiona, pa čak i fekalije izvađene iz septičkih jama, završe u potoku koji se desetak metara dalje pretvara u simbol Plitvičkih jezera?“, upozorio je Ivica Jandrić iz Koordinacije braniteljskih udruga.

U samom izvješću UNESCO-a kao problem se ističe opasnost od gubitka, ne samo biološke raznolikosti, već i ostalih vrijednosti Plitvičkih jezera, poput lokalne proizvodnje i formiranja lokalnog branda, za koji čak postoji preporuka da objedini usluge i proizvode koje predstavlja lokalna zajednica.

Ubrzana apartmanizacija i masovna izgradnja turističkih objekata, kao i privatizacija plitvičkih hotela o kojoj se sve više govori izravno ugrožavaju opstanak stanovnika na području Plitvičkih jezera. Kao i u bilo kojoj drugoj turističkoj destinaciji, i ovdje bi trebao biti cilj predstaviti izvorne plitvičke proizvode, a ne masovnu proizvodnju kojoj pribjegava većina novih ugostitelja i iznajmljivača“, dodao je Ivica Jandrić.

Građani i branitelji koji su se obratili javnosti ističu kako ovo nije predizborna akcija, budući da su njihovi članovi ujedno i pripadnici različitih političkih stranaka, ali prvenstveno stanovnici plitvičkog kraja, koji svojoj djeci žele omogućiti zdrav život i budućnost. Alarm za uzbunu, osim zabrinjavajućeg izvješća UNESCO-a o prevelikom broju posjetitelja, zasigurno je i izvješće o povišenom bakteriološkom zagađenju na Slapu.

„Nacionalni park Plitvička jezera za dvije bi godine trebao slaviti 70. obljetnicu postojanja. Ovakvo iskazivanje nebrige, nasilno građenje apartmana radi privatnog profita i kontinuirano zagađivanje okoliša od strane profitera rezultirat će time da ćemo umjesto uz slap, slaviti uz veliki kanalizacijski ispust“, zaključio je Marijan Marković.

 

FOTO JU NP Plitvička Jezera

Možda Vas zanima