Obilježen Dan Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac

Objavljeno: 27/05/2023

OTOČAC- U holu Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac danas je održana svečanost obilježavanja Dana škole. Svečanosti su ovom prigodom nazočili župan Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Tina Ostovića, mons. Marinko Miličević, mnogobrojni učenici i njihovi učitelji te ostali djelatnici škole kao i članovi školskog odbora i roditelji.

Ravnateljica škole Jasminka Devčić pozdravila je sve prisutne te pojasnila razvoj škole kroz prošlost sve od davne 1727. do 1995. godine kada škola dobiva svoj sadašnji naziv

Zrinskih i Frankopana.

– „ Našu Školu pohađa 610 učenika, uključujući matičnu školu s 414 i 196 učenika u 10 područnih škola. Imamo 131 zaposlenika i to: 86 učitelja razredne i predmetne nastave, 5 stručnih suradnika, 28 administrativno-tehničkog osoblja i 11 pomoćnika u nastavi kroz projekt „Obrazovanje jednakih mogućnosti“.

Ove školske godine u suradnji s osnivačem, Ličko-senjskom županijom i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja organiziran je produženi boravak u dvije odgojno-obrazovne skupine s ukupno 56 učenika korisnika.

U ime Škole i roditelja zahvaljujem Županiji i Gradu Otočcu na osiguranim financijskim sredstvima za dvije učiteljice i prehranu učenika korisnika.“

Ravnateljica također ističe kako u tjednu obilježavanja Dana Ličko-senjske županije, Dana državnosti i Dana škole, Područna škola Sinac, na inicijativu Družbe Braća Hrvatskog Zmaja i ličko-senjskog župana, dobiva naziv po Stjepanu barunu Sarkotić koji je rođen u Sincu 4. 10. 1858., hrvatskom generalu za vrijeme Austro-ugarske, posljednjem poglavaru Bosne i Hercegovine te vojnom upravitelju Dalmacije i Crne Gore, koji je svoju dužnost obnašao do 1918., boreći se za interes Hrvata u Hrvatskoj i BiH.

Po završetku izlaganja ponosno se osvrnula na postignuća sudionika na županijskim, državnim i sportskim natjecanjima te poželjela da i u budućnosti ostvaruju zavidne rezultate.

Župan Petry uputio je riječi zahvale svim školskim djelatnicima koji skrbe za brigu o učenicima te istaknuo zadovoljstvo s mnoštvom pokrenutih projekata kako bi se upravo djeci s područja Otočca i okolnih mjesta omogućilo kvalitetnije obrazovanje, a naglasio je izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu i rekonstrukciju te dogradnju Osnovne škole u Otočcu – vrijednost: 119.514 eura, korištenje obnovljivih izvora energije – Izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za potrebe škole – vrijednost: 53.193 eura, izgradnju školskog igrališta za potrebe Područne škole Švica – vrijednost: 140.532 eura, izgradnju i uređenje školskog igrališta za potrebe Područne škole Sinac – vrijednost: 26.545 eura, projekt „Obrazovanje jednakih mogućnosti III“ u koji je uključeno 11 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju – vrijednost: 252.528 eura, projekt „Školska shema 2022./2023.” kroz koji se učenicima omogućuje dodatni obrok svježeg voća i povrća – vrijednost: 24.031 eura, projekt „Obrok za sve 3“ kroz koji je donedavno bila osigurana prehrana za 150 socijalno ugroženih učenika – vrijednost: 57.198 eura, dok je od 1. siječnja 2023. zahvaljujući Vladi RH za sve učenike osiguran besplatan obrok.

Podsjetio je i na nedavno organiziran školski izlet učenika iz Otočca koji su posjetili Pleternicu, a sve u cilju kako bi djeca upoznala kulturu i baštinu Slavonije i posjetila Muzej bećarca u Pleternici.

Zaključio je kako se unatrag dvije godine jako puno radilo i ulagalo u segment gospodarstva, zdravstva itd., spomenuvši investiciju HEP-a i Končara vezano za izgradnji mini hidroelektrane Otočac u vrijednosti od 92 milijuna kuna odnosno preko 12 milijuna eura na kojoj su radovi trenutno u tijeku, izgradnju parkirališta kod Doma zdravlja u Otočcu te radove na uređenju Stacionara Doma zdravlja koji trenutno traju.

Župan je završno istaknuo:

– „Djeca su naša budućnost i sve što radimo, radimo zbog njih. Želja nam je da naša djeca i nakon školovanja ostanu živjeti na ovim prostorima i zato je bitno da im za to stvorimo što bolje preduvjete. Što se tiče pomoći Ličko-senjske županije, mi ćemo vam uvijek biti na raspolaganju, a i kroz naš dvogodišnji rad je uočljivo da nastojimo biti dostupni za sve. Svima vam od srca želim sretan Dan Osnovne škole Otočac!“

Tijekom obilježavanja Dana škole, nazočnima se obratio te ih kratko pozdravio i gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, zaželjevši svim nazočnima sretan Dan škole, a učenicima uspješan završetak i nastavak školovanja.

Obilježavanje Dana škole prošao je uz dodjelu Županijskih priznanja učenicima i djelatnicima škole te mnoštvo zabavnih sadržaja koje su izveli učenici škole.

KABINET ŽUPANA

 

Možda Vas zanima