Osnovan Zrakoplovni savez Ličko-senjske županije

Objavljeno: 13/08/2018

OTOČAC- Zrakoplovsto u Lici seže još iz davne 1972, kad je tadašnja općina Otočac uredila aerodrom,  za obučavanje letačkog osoblja i sportske potrebe odnosno prema tadašnjim propisima kao sportski aerodrom. Duljine 1200m i širine 30m. aerodrom je i danas aktivan, te je  dat na korištenje aeroklubu Krila Gacke.

Relativno mlađa ali brzorastuća grana zrakoplovstva je paragliding. Paragliding se u našoj županiji pojavio prije nekih petnaestak godina, kao jedna nova disciplina. Padobransko jedrenje ili paragliding, jednostavniji je i lakše pristupačniji sport od samog zrakoplovstva, od same cijene letjelice pa do obuke i polaganja za pilota.  Danas u našoj županiji postoje nekoliko Klubova koji se aktivno bave paraglidingom, a to su Paragliding Klub Fenix iz Gospića i paragliding Klub Sokolovi iz Sinca.

Često ih se može doživjeti  kao atrakciju dok se sunčate na plaži u Karlobagu, kao ptice koje se spuštaju sa brda na samu obalu ili dok se vozite Gackom dolinom kao Sokolove po kojim je jedan od Klubova i dobio ime.

Da bi promovirali zrakoplovstvo u Ličko-senjskoj županiji,  : Aeroklub Krila Gacke, Klub za slobodno i motorno letenje Fenix i paragliding Klub Sokolovi  osnovali su Zrakoplovni savez Ličko-senjske županije, s ciljem da se  javnost pobliže upozna sa zrakoplovstvom, organiziraju razna natjecanja koja bi privukla pilote iz Europe i svijeta , na samu dobrobit i zrakoplovstva kao i nove turističko avanturističke ponude, u županiji , isto tako potaknuti Klubove članove Saveza na daljnji i kvalitetniji način rada, zakonski reguliran, kao i  letjelišta u Lici, kojih je zbog izvanrednog podneblja u kojem se nalazimo jako puno.

Na fotografiji su  Toni Dujmović (Predsjednik saveza), Mario Bobinac (Podpredsjednik Saveza i Branislav javorina ( Tajnik Saveza) “. Oni su  veselo pozirali ispred aviona Douglas DC-3  na Otočkom aerodromu , te pozvali sve zainteresirane da ispune svoj dječački san i vinu se u zrak..

Za sve informacije Savez je dostupan na Email adresi: zslsz.hr@gmail.com

Možda Vas zanima