Perspektiva palijativne skrbi u Otočcu, Okrugli stol „Palijativna skrb u Otočcu“ okupio stručnjake: Razmjena znanja i iskustava doprinosi razvoju palijativne skrbi

Objavljeno: 21/05/2024

Prvi Nacionalni dan palijativne skrbi obilježio se tijekom prošlog vikenda, 11. svibnja, a dva mjeseca ranije, 11. ožujka, Ministarstvo zdravstva je donijelo rješenje o početku rada Odjela za palijativnu skrb u stacionaru Doma zdravlja Otočac.

Prema novoj Mreži javnozdravstvene službe u Ličko senjskoj županiji bit će moguće ugovoriti još jednog koordinatora i još jedan mobilni palijativni tim koji će se ugovarati pri Domu zdravlja Otočac.

Sve navedeno su razlozi koji su potaknuli Dom zdravlja Otočac i udrugu Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna da organiziraju okrugli stol pod nazivom „Palijativna skrb u Otočcu“, koji je održan tijekom ovog vikenda, u subotu, 18. svibnja. Okrugli stol se organizirao u sklopu projekta „Volonteri u palijativnoj skrbi – dostojanstven život do kraja“ koji je financiran sredstvima donacije Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a nositelj kojeg je udruga La Verna. Cilj organizacije ovog okruglog stola je razmijeniti iskustva, postaviti temelje za suradnju i sve to upotrijebiti za daljnji razvoj palijativne skrbi na području grada Otočca.

Na okruglom stolu su se okupili različiti dionici palijativne skrbi koji djeluju na području Grada Otočca: liječnici, medicinske sestre iz Opće bolnice Gospić i Doma zdravlja Otočac, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, Centar za pomoć u kući te duhovnici. Svoje višegodišnje iskustvo rada u ulozi koordinatorica palijativne skrbi predstavile su Renata Bermanec, koordinatorica palijativne skrbi u Međimurskoj županiji i Dubravka Jakšetić, ravnateljica Doma zdravlja Gospić i koordinatorica palijativne skrbi.

„Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za cjelovitog čovjeka i njegovu obitelj te je za njezin razvoj na određenom području neophodan interdisciplinaran i multiprofesionalan pristup različitih dionika. Stoga je važno da su se na okruglom stolu okupili svi raspoloživi dionici jer se samo suradnjom svih može uspostaviti dobra skrb“, rekla je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna i moderatorica okruglog stola.

Ivan Furlan, ravnatelj Doma zdravlja Otočac je otvaranje odjela za palijativnu skrb istaknuo kao važan korak u razvoju sustava palijativne skrbi na području Grada Otočca. „Okrugli stol bio je prilika za učenje iz dobrih primjera i praksi koje se provode u Međimurskoj županiji i gradu Gospiću te za otvaranje suradnje u uspostavljanju i daljnjem razvoju ove vrste skrbi koja će biti na raspolaganju potrebitima“, izjavio je.

Dubravka Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje, istaknula je specifičnosti Ličko senjske županije zbog kojih je zahtjevno organizirati cjelovitu i dostupnu palijativnu skrb. „Ličko-senjska županija najveća je po površini, a s najmanjim brojem stanovnika. Vrlo je slaba naseljenost i u urbanim naseljima je 10 stanovnika na jedan km2, a u ruralnim tek 2-4 stanovnika na jedan km2.  Sve to uzrok je bitno viših troškova kućnih posjeta. To su često staračka i samačka domaćinstva kojima je otežano osigurati osnovne životne potrebe. Stoga, kada se postavljaju uvjeti i normativi na nacionalnoj razini trebalo bi uvažavati ove specifičnosti“, naglasila je.

U okviru okruglog stola govoreći o stanju prije i danas, istaknuto je da je ipak do određenih pozitivnih pomaka došlo i da je i ovakvo okupljanje i razmjena znanja te otvaranje vrata suradnji, pokazatelj da se ide u dobrom smjeru, da se ipak kreće prema boljem statusu palijativne skrbi u ovom kraju Hrvatske.

IZVOR: ARTKOM- umjetnost komunikacije

Možda Vas zanima