POHVALNO: Gospićki gorski spašavatelji- uvijek uz svoje stanovnike!!!

Objavljeno: 21/03/2018

Ove godine nema predaha za gorske spašavatelje HGSS Stanice Gospić.

Početak godine, osobito veljaču, obilježile su mnogobrojne intervencije kao posljedica snježnog nevremena koje je bilo zahvatilo veći dio Ličko senjske županije. Naime, već tada su postojale pretpostavke, ukoliko krene obilnija kiša, južno vrijeme te dođe do naglog topljenja snijega da će uslijediti intervencije vezane uz poplave. Nažalost, to se i dogodilo.

Nakon nekoliko dana kišnih oborina i temperatura u plusu naglo su nabujale rijeke, a najviše rijeka Lika koja se izlila i preplavila čitavu Kosinjsku dolinu. Spašavatelji su od strane stožera CZ Općine Perušić pozvani u pomoć kako bi zajedno s drugim operativnim snagama pomogli ugroženom stanovništvu na području Kosinja. Kako se voda iz dana u dan dizala gotovo su sva naselja postala ugrožena, prometno odsječena i bez električne energije te je desetak objekata poplavljeno. Timovi spašavatelja se iz dana u dan izmjenjuju i ulažu maksimalne napore kako bi pomogli koliko god je moguće i ublažili patnju ugroženog stanovništva. Tako i danas, možda po najtežim vremenskim uvjetima, na temperaturi od -5°C uz 15 – 20 cm novog snijega i jakoj buri spašavatelji opskrbljuju kućanstva s agregatima za proizvodnju električne energije, gorivom i drugim osnovnim životnim namirnicama.

Spašavatelji su ovih dana odradili mnogo intervencija među kojima i jednu hitnu intervenciju, a riječ je o starijoj osobi koja je zadobila krvarenje te ju je bilo potrebno hitno transportirati do mjesta gdje ju je preuzeo tim Hitne medicinske pomoći.

Teško je pretpostaviti do kada će pomoć spašavatelja na ovom području biti potrebna, ali sudeći po trenutnoj situaciji i prognozi vremena za naredne dane, izgledno je da će se izmijeniti još dosta timova.

 

HGSS Gospić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima