Priopćenje Inicijative “Svjetlo ili tama” iz Perušića

Objavljeno: 20/05/2019

 

PERUŠIĆ- Inicijativa „Svjetlo ili tama“ iz Perušića poslala nam je priopćenje o tome kako svojom inicijativom potpisanom od strane 154 mještana Perušića traže od općinskog čelništva optimalnije korištenje javne rasvjete. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Ostvarujući pravo na neposredno odlučivanje o pitanjima od lokalnog značaja, a u svrhu poboljšanja uvjeta i kvalitete življenja u lokalnoj zajednici, Inicijativa ”SVJETLO ILI TAMA” podržana potpisima 154 mještana Općine Perušić, predložila je Općinskom vijeću i Općinskom načelniku Općine Perušić da razmotre mogućnost optimalnijeg korištenja javne rasvjete na području mjesta Perušić i okolnih naselja.

Naime, javna rasvjeta na području mjesta Perušić i okolnih naselja uključuje se u sumrak, a isključuje u 24,00 sata, navodno zbog uštede proračunskog novca, što izaziva nezadovoljstvo građana i potiče nesigurnost, naročito nakon učestalih provala u obiteljske kuće, kao i pojavu migranata na tom području.

Općinsko vijeće Općine Perušić na sjednici održanoj 08. ožujka 2019. godine, upoznato je s Inicijativom ”SVJETLO ILI TAMA” te su predstavnici općine upozorili vijećnike da će u slučaju da se javna rasvjeta ne gasi cijelu noć, doći do poskupljenja komunalne naknade za kućanstva u dijelu gdje ista ne postoji, na što su vijećnici donijeli jednoglasnu odluku da se protive inicijativi građana. Vijećnici su dobili zadatke da razgovaraju s mještanima i obavijeste ih o tom. Predstavnici Općine nisu našli za shodno da potpisnike Inicijative ”SVJETLO ILI TAMA ” obavijeste o naprijed navedenom zaključku Općinskog vijeća, već su o istom saznali slučajno, što ukazuje na bahatost lokalne politike i ignorantski odnos prema svakoj demokratskoj inicijativi.

Inicijativa ”SVJETLO ILI TAMA” smatra da bi općinskim vlastima sigurnost građana trebala biti na prvom mjestu, a da bi općinski čelnici trebali razmisliti o štednji na drugim stavkama. Korištenje nedemokratskih metoda ucjene građana poskupljenjem komunalne naknade Inicijativa smatra nedopustivim.

Inicijativa građana bila je spremna razgovarati o drugim modalitetima uštede na troškovima javne rasvjete, kao npr. ugradnjom štednih LED svjetiljaka kojima bi se, ujedno, eliminiralo svjetlosno zagađenje, smanjila emisija CO2 štetnih utjecaja na okoliš i postigla puno bolja osvjetljenost naselja, što bi, u konačnosti, i značajno povećalo sigurnost i zadovoljstvo građana. Također, postoji mogućnost racionalnijeg korištenja sustava javne rasvjete na način da se na pojedinim lokalitetima smanji broj rasvjetnih tijela, a da se ne bi umanjila niti sigurnost, niti funkcionalnost.

Ovim Priopćenjem želimo skrenuti pozornost građanima da ne nasjedaju na nedemokratske postupke lokalne vlasti koja zastrašivanjem želi ugušiti svaku konstruktivnu inicijativu građana, jer građani trebaju otvorenu i pristupačnu vlast, koja je spremna razgovarati sa svojim građanima i uvažiti svaku inicijativu koja dovodi do poboljšanja uvjeta života u zajednici.

Ideja o otvorenoj i pristupačnoj vlasti globalno je prihvaćena, osim, očigledno, u Općini Perušić.

 

 

PODNOSITELJI INICIJATIVE

Možda Vas zanima