Rođendan je Nikole Tesle!!! Kako Teslu koristimo i kako ga slavimo???

Objavljeno: 10/07/2017

GOSPIĆ- Na današnji dan prije 161 godinu u Smiljanu je rođen Nikola Tesla. Znanstvenik za kojega cijeli svijet zna rodio se u tom malenom ličkom selu čije je ime na neki način i on pronio diljem svijeta. Kako su mu se Smiljan,Gospić i Hrvatska odužili? Stavovi o tome su oprečni. Netko će reći nikako, netko će reći dovoljno. Teslin spomenik već godinama ne krasi glavni gospićki Trg,odletio je u zrak. Već godinama se govori o povratku tog spomenika, djelu kipara Frana Kršinića. Doduše, ne na mjesto gdje je nekada bio. Ta nova pozicija, prema planu, trebao bi biti prostor ispred KIC-a, bivša gradska vlast tu je mogućnost stalno najavljivala, pogotovo oko Teslinih obljetnica, no spomenika još uvijek nema. I novi gradonačelnik,  Karlo Starčević,  u više navrata ponovio je da će se vratiti spomenik Tesli u Gospiću, vidjeti ćemo hoće li sada situacija biti drugačija. Imamo ulicu Nikole Tesle u Gospiću, malenu,ali ipak vodi do glavnog gradskog Trga. No, imamo i velebni Memorijalni centar Nikole Tesle koji je prije 11 godina nastao uz Teslinu rodnu kuću. Od toga se puno očekivalo, hrpe turista, a uz njih i restorani, smještajni kapaciteti. Nažalost od toga ništa, turista je malo, ili budimo blagi, ne onoliko koliko bi ovaj znanstvenik i njegova rodna kuća mogli privući. Učenici školskih ekskurzija ili sendviče kupuju u gradu ili ih nose sa sobom, oni stariji moraju,naravno ako žele, ručati u gospićkim restoranima, uz Teslin centar još uvijek nije otvoreno ništa. Odnosno, što je paradoksalno, zemljopisno Teslinom centru najbliži restoran zatvoren je jer, pogađate,slab je promet. Eto, tako mi koristimo  Teslino ime.

A kako ga slavimo?Kako koje godine. Prošle godine glavninu programa organizirao je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, program je bio nešto bogatiji. Ove godine to opet radimo “sami“, točnije Muzej Nikole Tesle pod čijim patronatom je i Memorijalni centar Nikole Tesle,pa je program opet siromašniji. Tako će u 11 sati u Centru biti otvorena izložba ličkih torbi iz zbirki Dragice Rogić, te predstavljena replika torbe koju je izradila Teslina majka. Ovaj dio programa izvodi udruga Gačanka iz Otočca. U večernjim satima, u 19 sati Amatersko kazalište Gospić upriličiti će Književnu večer, interpretirati će književne tekstove posvećene Tesli. Naravno, na sve ovo ulaz je besplatan.

Dakle, Teslino ime slabo, pa gotovo nikako promoviramo i koristimo,Teslu slavimo tako,tako. A činjenica je, pa bez obzira svojatala ga Srbija ili Amerika, Nikola Tesla je  naš, Smiljančan,Ličanin, ili kako je on to sam rekao čovjek koji se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom!!!

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima