Solarni automobil Strukovne škole Gospić osvojio 5.mjesto u Sisku

Objavljeno: 14/06/2017

Posljednje dane školske godine u Strukovnoj školi Gospić obilježio je zavidan uspjeh njihova proizvoda, solarnog automobila. Bili su u Sisku na SOELI, 5.utrci solarnih  automobila, vozila  koja se pokreću na energiju Sunca. Gospićki strukovnjaci   osvojili su  5 mjesto među 16 automobila škola iz cijele Hrvatske i jednog iz Slovenije. 

GOSPIĆ- “Tjerao sam ga koliko god je on mogao ići. Zanimljivo je,ali pomalo i neobično voziti ovakav automobil jer nema ni zvuka ni vibracija. Imao sam veliku tremu,ali na kraju je sve ispalo odlično“- govori nam Marin Samardžija, vozač koji je vozio ovu posljednju utrku i osvojio peto mjesto na njoj. Uspoređujući ga s “običnim” automobilom kaže “puno je bolje, tiše,ali što je najvažnije i besplatno je jer nema točenja goriva“. Ovaj automobil sastavili su učenici nekoliko strukovnih usmjerenja Strukovne škole Gospić., točnije automehaničari i elektrotehničari. S njima su radili stručni učitelji Laškarin Ivan,  Starčević Mirko, Viduka Slavko, Rukavina Branko i Kasumović Matija. Govore nam stručni učitelji da je cijeli projekt itekako zainteresirao učenike, rade, sastavljaju dijelove, čine sve da automobil bude što bolji i što brži.

I njihov prijašnji automobil uspješno je vozio trke, na njemu su uočili eventualne greške i napravili su ovo novo vozilo koje je puno bolje složen i sigurniji je. Ima solarne panele površine 3 četvorna metra, 80 kilograma su teške baterije od 12 volti i 65 amper sati, motor je snage 1,5 kilowata, vozilo bez vozača teško je 200 kilograma.  Sve to parametri koji su bili zadani za ovu utrku u Sisku i naši dečki su napravili vozilo kakvo je i trebalo. Punu podršku, govore nam oni, dao je ravnatelj Strukovne škole Ivan Orešković.  Ideja solarnih automobila i njihove izrade krenula je iz Siska, 2012.godine. Tri godine kasnije  u akciju i u samo natjecanje uključila se i Strukovna škola Gospić.

Želja im je da se ovakva utrka vozi i u Gospiću. “Poznajemo sve ekipe, u rujnu se sprema provoz od Vukovara prema Dubrovniku. Mi bismo voljeli  da ta svojevrsna utrka prođe kroz Gospić i Smiljan. Nadamo se da ćemo se uspjeti dogovoriti o toj mogućnosti sa našim lokalnim vlastima pa da uspijemo tu utrku “skrenuti” u Smiljan i Gospić“- govori nam Ivan Laškarin.

 

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

 

Možda Vas zanima