Spas u zadnji čas podno Vaganskog vrha

Objavljeno: 08/10/2017

 

GOSPIĆ- Sinoć  u 22 sata HGSS Stanica Gospić  zaprima poziv za pomoć. Radilo se  o dvoje planinara kojima je cilj tog dana bio vozilom doći na lokaciju  Bunovac s koje bi krenuli  na Vaganski vrh (najviši vrh na ovoj planini 1757 mnm) i vratiti se nazad do vozila. Vremensko trajanje ovog puta trebalo je biti ukupno oko  5 sati. Međutim nesretni planinari  nisu krenuli sa Bunovca  već sa druge lokacije prema  Vaganskom vrhu uvjereni da su vozilom stigli na Bunovac. Put kojim su planinari hodali bio je  znatno duži i teži,  predviđeno vrijeme  hodanja ovim putem na Vaganski vrh je oko 7 do 9 sati. Nakon cjelodnevnog hodanja planinare je uhvatila noć, temperatura zraka značajno se spustila a uz vjetar osjećaj studeni  je bio izraženiji. Iscrpljenost, mrak, hladnoća, nepoznavanje terena, dezorjentiranost, izazivaju laganu paniku i strah kod planinara i pozivaju 112. Iz drhtavog glasa ženske osobe, i informacija koje su proizlazile,  spašavatelji nisu puno uspjeli saznati osim njihove nakane tog dana da se popnu na Vaganski vrh. Žena je samo pozivala u pomoć ne znajući objasniti gdje se nalazi, pri tom izgovarajući imena lokaliteta sa šireg područja južnog Velebita.  Iznad glava spašavatelja bilo je samo puno upitnika????Ali shvatili smo samo jedno i u to bili sigurni, da je situacija vrlo ozbiljna, da moramo reagirati čim prije i pokušati pronaći promrzle planinare.

13  spašavatelja sa tri vozila kreću u akciju svjesni da akcija može  potrajati do ranih jutarnjih sati. U jednom trenutku planinari se javljaju i čitaju oznake i natpise sa jednog kamena…. Ova akcija dobiva sasvim drugi scenariji, ono što je bilo dobro je to što smo „znali“  lokaciju na kojoj se nalaze, a ono što je bilo loše je to što se ženska osoba više nije mogla kretati od pothlađenosti i što se nalaze na vrlo minski zagađenom području, iako je sama staza na kojoj se nalaze razminirana. U 23:30 spašavatelji na lokaciji Vagan pronalaze planinare, slijedi brzo zbrinjavanje planinarke, utopljenje i  transport prema vozilima.  Akcija je završila povratkom spašavatelja u Stanicu oko 01:30 sati.

Tog prekrasnog jesenskog dana na ugodnoj dnevnoj temperaturi planinari su zasigurno uživali u prekrasnim Velebitskim vrhovima, livadama i proplancima ne sluteći da će se njihovo planinarenje pretvoriti u pravu dramu i iščekivanje pomoći. Na sreću dobrim poznavanjem područja i iskustvom spašavatelja uz više netočnih informacija od onih korisnih, spašavatelji su brzo i uspješno odradili i ovu akciju spašavanja i zasigurno spasili još jedan ljudski život. Iako se kaže da je jutro pametnije od noći, ovog puta to nije vrijedilo jer jutro bi bilo  ipak prekasno…

 

HGSS Gospić/Milan Tomašević

Možda Vas zanima