Danas u Gospiću obilježavanje 25.obljetnice vojno-redarstvene operacije “Medački džep”

Objavljeno: 08/09/2018

GOSPIĆ- Već je 25 godina prošlo od velike vojno-redarstvene operacije “Medački džep”. Tom akcijom koja je trajala od 9.do 11.rujna 1993.godine hrvatske snage oslobodile su Divoselo, Čitluk i dio Počitelja. Na glavnom gospićkom gradskom trgu Stjepana Radića danas traju pripreme za veliku svečanost na kojoj će građani sutra moći od 12:40 uživati u programu Krila Oluje,a nakon toga i u zajedničkom ručku s uzvanicima i dužnosnicima. Među brojnim uzvanicima očekuje se i dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Prije toga, već u 8 sati orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske ulicama grada Gospića izvest će budnicu. U 9 sati u gospićkoj katedrali biti će služena misa. Nakon toga, od 10 i 15 biti će odana počast poginulima u ovoj akciji,ali i svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. U 10:30 ulicama grada krenuti će mimohod povijesnih postrojbi, zastava postrojbi iz Domovinskog rata, vatrogasaca, hrvatskih branitelja, visokih dužnosnika i uzvanika ulicama Grada Gospića. U 11 sati u kinu Korzo održati će se svečana akademija. Od 9 do 18 sati na glavnom trgu trajati će i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme (MORH, MUP, MHB).
Uz sve ovo biti će predstavljena provedba aktivnosti iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale koje se odnose na Hrvatski model traženja nestalih osoba, odnosno terenska istraživanja, izvide, probna iskapanja, ekshumacije, identifikacije te pogrebnu skrb o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, što se provodi u intenzivnoj i kontinuiranoj suradnji s Ministarstvom obrane.
Posjetiteljima će biti predstavljen cjelokupan proces traženja nestalih osoba kroz demonstracije postupka pretraživanja terena georadarom i cadaver psima te demonstracije postupka izvida lokacija iz zraka bespilotnim letjelicama.
Također, bit će prezentirana stručna dostignuća i rezultati aktivnosti putem video materijala te će biti ponuđeni promidžbeni materijali, brošure i letci koji su rezultat dugogodišnje zajedničke suradnje u traženju posmrtnih ostataka i vraćanja dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima