“Tesla je svjetska baština”

Objavljeno: 10/07/2016

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu obilježeno je 160 godina od njegova rođenja. Priređen je simpozij sa stručnim predavanjima i radionicama,a sve kako vi se valoriziralo ovoga znanstvenika koji zbog raznih prijepora nema mjesto koje zaslužuje

GOSPIĆ- „Tesla je svjetska baština“- riječi su to gradonačelnika Gospića Petra Krmpotića izrečene na obilježavanju 160 godina od rođenja ovoga znanstvenika svjetskoga glasa, koje možda i najbolje opisuju njegov značaj.  Tesla je rođen u Smiljanu 10.srpnja 1856.i tu nema dvojbe, a sva svojatanja Tesle su pogrešna i nepotrebna. Na tih nekoliko desetaka godina svojatanja i prijepora Tesle podsjetio je Krmpotić i istakao da su prijepori oko toga jeli Hrvatska dovoljno valorizirala ime Nikole Tesle. Gospić ima već 10 godina Memorijalni centar, grad i domovina su se dostojno odužili Tesli, no čini se da to nije dovoljno.  „Moramo priznati da ime i djelo Nikole Tesle nije dovoljno iskorišteno promidžbeno i gospodarski. Niti naš grad niti naša domovina ne žive Teslu onako kako bi ga trebalo živjeti bez obzira na povećanje broja turista i na to što se Tesla ustalio kao naš lokalni brand“- svjestan je gradonačelnik Krmpotić. Prema njemu, Teslini sugrađani su iznimno ponosni na to što su njegovo porijeklo, djetinjstvo, prvo stjecanje znanja pa i prvi izumi vezani upravo uz Smiljan i Gospić. Grad Gospić Tesli se želi odužiti i postavljanjem spomenika u Gospiću. Radi se o djelu kipara Frana Kršinića koji je u Gospiću bio postavljen 1981.i koji je uništen u domovinskom ratu. Vijeće grada Gospića svojedobno je odredilo da će nova lokacija Teslinog spomenika biti ispred zgrade KIC-a. „To ne bi bio samo spomenik već šire područje pa su razgovori s Ministarstvom kulture u poodmakloj fazi“- kaže Krmpotić i ističe da bi taj prostor trebao postati i turistički atraktivan. „Nije problem vratiti samo goli spomenik i zadovoljiti formu i da grad ne bude prozivan da se nije na dostojan način odužio Tesli“- ističe on najavljujući tako da će se Tesli Gospić ipak odužiti sa jednim projektom, koji ne podrazumijeva samo spomenik. Gradonačelnik poziva sve da prestanu s prijeporima oko Tesle, bilo da se radi o obiteljskoj genezi, putovanjima, odrastanju. „Tesla nije ni naš ni njihov, ni od onih trećih. On je svjetska baština,a mi se možemo ponositi što je rođen ovdje u Smiljanu i Gospiću i to je činjenica“- zaključio je Krmpotić.

Obilježavanje 160 godina od Teslina rođenja organizirali su Memorijalni centar Nikole Tesle koji djeluje pri Muzeju Like, grad Gospić i zagrebački  FER- Fakultet elektrotehnike i računarstva. Zanimljivo da se datumi Teslina rođenja i utemeljenja FER-a skoro poklapaju, doduše sa ravno 100 godina razlike. Tesla je rođen 10.srpnja 1856.,a FER utemeljen 1.srpnja 1956. Upravo zahvaljujući toj novoj suradnji s FER-om nastao je i bogat program obilježavanja Teslinog rođendana koji se sastojao od niza predavanja i radionica.

Posebno je publici zanimljiv bio pozdravni govor predstojnika za znanost na FER-u izvanrednog profesora dr.sc.Gordana Gledeca, koji je povezao rođendane Tesle i FER-a gdje je prezentirao i niz neznanstvenih istraživanja, primjerice o tome što se dobije kada se u najpoznatiju svjetsku tražilicu google upiše Tesla. Broj podataka kada se upiše samo Tesla je daleko iznad imena znanstvenih konkurenata iz Teslinog vremena, no to je i zahvaljujući automobilskom gigantu Tesla industry. Kada se upiše puno ime i prezime onda su brojni znanstvenici više traženi. No to i nije mjerodavan podatak u ovo vrijeme jer daleko ispred njih po broju traženja su primjerice Justin Bieber ili pogotovo Barack Obama. Puno više od toga govori još jedno Gledecovo neznanstveno istraživanje. Naime, po imenu Nikole Tesle u Hrvatskoj ime nose samo 4 osnovne škole, a primjerice Vladimira Nazora 29. Teslino ime nosi samo jedno Veleučilište, ono u Gospiću.

Cijeli dan  ulaz u Memorijalni centar Nikole Tesle bio je besplatan. Nažalost, interes građana, barem u vrijeme dok se održavao simpozij,  i nije bio prevelik.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima