Teslina genijalnost nepresušno je vrelo inspiracije

Objavljeno: 28/01/2017

Noć muzeja u Gospiću i ove godine održala se na dvije lokacije, u Muzeju Like i u Memorijalnom centru Nikole Tesle. U Muzeju Like  uživalo se u glazbi kojoj je ovogodišnja noć i bila posvećena, dok je u Teslinom centru pjesnik Enes Kišević govorio o Tesli i recitirao svoj sonetni vijenac napisan Tesli i Smiljanu u čast. Malo zbog uobičajene slabe zainteresiranosti gospićke publike, malo zbog rukometne utakmice Noć muzeja i nije bila previše posjećena, na obadvije lokacije bilo je četristotinjak posjetitelja, ali u svakom slučaju radi se o zanimljivom i dobro organiziranom događaju

GOSPIĆ- Noć muzeja u Gospiću ujedinila je dva istinska genija i  osobenjaka, jednog još živućeg, očito oduševljenog sa genijem koji više nije s nama. Radi se pjesničkom geniju Enesu Kiševiću i znanstveniku,  geniju Nikoli Tesli. Sve to dogodilo se u Teslinom rodnom Smiljanu, gdje je, kako reče Kišević, Tesla ugledao svijet, odnosno gdje je svjetlost Teslinim očima ugledala svijet. Noć Muzeja ove godine posvećena je glazbi. Možda se u prvi trenutak čini da je Teslu i glazbu teško povezati, no kako nam pojašnjava Kišević, za razliku od muzičara Tesla je mogao čuti tišinu, svaki zvuk koji se rodi ne umire, jer i kada je tišina taj zvuk stvara melodiju. “On je mogao čuti, tako bar on govori, čak i glazbu sferu. On je uzimao da je cijeli svemir glazba i ritam. Najprije srce koje daje ritam životu, a koje je ugođeno prema glazbi sfera. Tako je i Teslin um bio ugođen glazbi. On je svojim djelom davao vid i umu i srcu, i nama ga ostavio”- govori Kišević. Inače Tesla je imao svoju ložu u Metropolitanu u New yorku. Volio je Verdija i Wagnera, iako ga Kišević po duši vidi puno bližega Chopinu. “Chopinova glazba je poput svjetlosti koja je prošla katarzu, poput svjetlosti koja oku daje vid. Takav je bio Tesla. A takva glazba ne stane ni pod jednu zastavu, ne može ići u koračnicu ni na bojišnicu. Takva muzika nosi stijeg ljepote“- oduševljeno će Teslom Kišević. Kišević je nazočnoj publici u Memorijalnom centru Nikole Tesle govorio sonetni vijenac “Teslina golubica“posvećen upravo našem geniju Nikoli Tesli, odnsono posljednjim Teslinim mjesecima života.  U njemu se 14 soneta ulijeva u majstorski sonet magistrale koji otkriva akrostih “dar Nikoli Tesli“. Izvrstan je to Kiševićev literarni uradak,  u kojemu autor u puno navrata spominje Smiljan, Teslinu obitelj, Bogdanić, Vaganac, koji bi i u Memorijalnom centru, među turističkim djelatnicima, ali i u gospićkim školama trebalo što bolje iskoristiti i za  promicanje Nikole Tesle kao genija, ali i činjenice da je takav genije rođen upravo ovdje.

U nastavku Noći muzeja, u Muzeju Like  u Gospiću najprije su nastupili učenici iz Lovinca koji svoje prve glazbene korake uče u klasi prof.Danka Ivšinovića. Pod Ivšinovićevim ravnanjem s nekoliko skladbi nastupio je i Gradski zbor Vile Velebita. Dio Noći bio je posvećen i dobrom starom gramofonu i gramofonskim pločama. Zaljubljenici u glazbu mogli su slušati glazbu s gramofonskih ploča i uz uživanje u glazbi pričati o njoj. Naravno tijekom cijelog trajanja Noći muzeja posvećenoj glazbi posjetitelji su mogli razgledati stalni muzejski postav.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima