U Muzeju Like u Gospiću otvorena intrigantna,ali i interesantna izložba “Ljepota lažnog sjaja”

Objavljeno: 25/09/2018

GOSPIĆ- Zanimljiv je svakako i naslov izložbe “Ljepota lažnog sjaja” jer javnosti pokazuje krivotvorine djela nekih od najpoznatijih i najpriznatijih hrvatskih,ali i svjetskih likovnih umjetnika. Na ovoj izložbi koju su postavili policijski Muzej i gospićki Muzej, pokazana su zaplijenjena djela najjačih hrvatskih i svjetskih  umjetnika, točnije 31 slika i dvije skulpture. Prva izložbe postavljena je 2016.godine i ovo joj je 7 postav. Na otvorenju izložbe bio je Dubravko Novak, nekada načelnik PU ličko-senjske,a sada načelnik Policijske akademije, zatim načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan i ravnateljica Muzeja policije Helena Biočić.

Sve nazočne pozdravila je i ravnateljica Muzeja Like Tatjana Kolak koja je uvijek spremna za duhovitu dosjetku primjetila da je za ovu izložbu pozive poslala policija pa je na otvorenju izložbe mali salon Muzeja bio doslovno prepun posjetitelja.” Ubuduće ćemo također putem PU ličko-senjske slati naše pozivnice. Svi dođu“- duhovito će Kolak.

Voditeljica policijskog Muzeja Biočić istaknula je da je 2009.godine policija sa sudovima dogovorila da se zaplijenjene slike ne uništavaju već da se dodijele Muzeju policije  koji u zbirci ima sedamdesetak djela. Inače Muzej policije djeluje pri Policijskoj akademiji čiji je načelnik Dubravko Novak. Podsjetio je da je u ličko-senjskoj PU bio davno, prije 17 godina,ali je tu u specifičnim uvjetima proveo dvije godine iz kojih ne pamti ni jedan loš događaj. Istaknuo je da ova izložba ima i preventivnu i edukativnu ulogu. Preventivna u tom smislu da se svatko od nas, kada ju pogleda, zapita što visi na njegovom zidu. Odnosno poziva ljude da budu posebno oprezni pri kupovini umjetničkih djela jer prema nekim procjenama na tržištu se, od ukupnog fundusa slika,  vrti od 30%, pa čak do 60% krivotvorina. “Nema hrvatskog slikara, poznatijeg, slavnijeg koji ovdje nije zastupljen. Od Stančića, Murtića, Veže, Rabuzina i Generalića, do Dušana Džamonje i Vojina Bakića, svjetski poznatih kipara“- kaže Novak i izdvaja posebno jednu situaciju,a to su dvije krivotvorene slike koje imaju potpis majstora, poznatog slikara Price,a jedina im je razlika pastpartu.

Izložbu,  koja je u Muzeju Like postavljena mjesec dana,  otvorio je načelnik PU Ličko-senjske Josip Biljan.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima