U petak je Dan ljubaznosti u prometu

Objavljeno: 09/08/2017

GOSPIĆ- Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s policijskim postajama i Vijećima za prevenciju Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera i ove godine provodi preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu. Tijekom provođenja akcije pripadnici prometne jedinice mladeži će promatrati ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača.  Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom „zahvale“. Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj  komunikaciji u prometu. Želja nam je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice.   Akcija će se provesti u petak 11. kolovoza  u vremenu od 9  do 12  sati i to na slijedećim pješačkim prijelazima:

u Gospiću na pješačkom prijelazu u Ulici dr. Franje Tuđmana (kod Katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije) i  na pješačkom prijelazu u Budačkoj ulici (raskrižje sa Ulicom dr. F. Tuđmana)

u Otočcu na pješačkom prijelazu na Trgu dr. Dražena Bobinca (kod poslovnice Erste banke) i na pješačkom prijelazu u ulici Kralja Zvonimira (kod poslovnice Hrvatske pošte)

u Korenici na pješačkim prijelazima u Ulici Josipa Jovića (kod kružnog toka i kod Srednje škole Plitvička jezera)

 

PULS/Milan Tomašević

Možda Vas zanima