U povodu 200. obljetnice rođenja Predstavljanje knjige Ante Starčević – Ideali slobode i prava u Gospiću

Objavljeno: 28/02/2023

Monografija Pave Barišića u izdanju Školske knjige donosi inovativan pogled na političku i filozofsku misao Oca Domovine

GOSPIĆ- U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića Školska knjiga organizira  predstavljanje monografije Ante Starčević – Ideali slobode i prava koje će se održati u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević”, Ulica dr. Franje Tuđmana 5, u Gospiću u četvrtak, 2. ožujka 2023., u 12.00 sati.

Knjigu će predstaviti: dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige i dr. sc. Pavo Barišić, autor knjige.

Znanstveno djelo Ante Starčević – Ideali slobode i prava predstavlja inovativan pogled na Starčevićevu političku i filozofsku misao. Uz nove crtice za portret znamenitoga sabornika i filozofa, knjiga Pave Barišića iznosi na vidjelo aktualnost njegovih misli i državničkih poruka. U svakom poglavlju kriju se nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja.

Autor argumentira Starčevićevo autorstvo rukopisa Političke iskrice koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam, nudi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima.

Knjiga je namijenjena podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti te svakom čitatelju koji njeguje zanimanje za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli.

Baština Ante Starčevića, napominje u knjizi dr. sc. Pavo Barišić, nadahnjivala je umjetnike poput Ante Kovačića, Augusta Harambašića, Eugena Kumičića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krleže. Na njegovim su temeljima gradili i hrvatski državnici, kako lijeve tako i desne orijentacije, od Stjepana Radića do Franje Tuđmana.

„Ostao je pri tom idejna matica – main stream. Njegova je struja državotvorna, oslanja se na prava puka, slobodu i blagostanje svih ‘duša’ koje čine političku zajednicu. Želimo li ipak zaključiti u terminima ljevice i desnice, Starčević je sa svojom Strankom prava svjesno odabirao klupe na lijevoj strani sabornice. Nije napuštao lijeve redove do kraja života. Svjesno se očitovao pretežno za lijeve političke ideje svojega doba. Jesu li se neke od njih okretanjem političkoga spektra našle u sredini ili na desnoj strani, to za njega nije bilo primarno. Ideje i snaga politike mjere se prema tome koliko izražavaju volju naroda. Za njega je glavno mjerilo i svijetleći putokaz ostalo temeljno pitanje kako pravno zasnovati slobodu i učvrstiti vladavinu puka. A prema tom njegovu putokazu može se ravnati i lijeva i desna strana političkoga spektra”, ističe autor knjige.

Dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu predaje Metafiziku, Političku i pravnu filozofiju, Filozofiju demokracije i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije i njemačkog jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Dužnost ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske obnašao je u razdoblju od 2016. do 2017., a dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa od 2004. do 2006. godine.

Školska knjiga

Možda Vas zanima