Lički uzgajivači goveda uskoro se udružuju

Objavljeno: 05/10/2016

Pokrenuta je inicijativa o osnivanju proizvođačke organizacije uzgajivača goveda iz Like. Na sastanak su došli i predstavnici Rakovice iz  sjeverne susjedne Karlovačke županije što pokazuje da itekako ima interesa za udruživanje. Koristi od udruživanja je mnogo. S druge strane problema na terenu je puno,a poljoprivrednicima bi sve to mogle olakšati i općine i gradovi, razne institucije i agencije vezane uz poljoprivredu.  

GOSPIĆ- Kako bi uzgajivače goveda motivirali na udruživanje, objasnivši im koje su prednosti udruživanja, Lokalna akcijska grupa Lika organizirala je sastanak ličkih uzgajivača goveda s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Na ovaj sastanak iz Ministarstva su došli pomoćnik ministra Tugomir Majdak i voditelj sektora za stočarstvo Dalibor Janda,a s druge strane uzgajivači goveda, među njima i autohtone buše, iz cijele Like, pa i susjednih sjevernih i južnih općina iz drugih županija. Domaćin sastanka, voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević smatra da je Lika dominantno stočarski kraj i ima veliki potencijal za stvaranje proizvođačke organizacije koja bi uzgajivačima dala određenu sigurnost u plasmanu proizvoda. On ističe da su uzgajivači pojedinačno ranjivi,a organizacija im daje moć.

Pomoćnik ministra Tugomir Majdak ističe da se radi o novom obliku udruživanja poljoprivrednika priznatom od strane Europske Unije. Unija ih i potiče u osnutku,ali i kasnije kada njihovi proizvodi krenu na tržište. Ovakve organizacije, i u ratarstvu i u stočarstvu,  malo pomalo osnivaju se po cijeloj Hrvatskoj, za sada ih je priznato šest, priprema se još nekoliko njih,a sada bi se mogli udružiti i lički uzgajivači goveda koji bi tako, nadaju se, lakše mogli na tržište. Vremena nemaju puno, barem ne za prvi nadolazeći natječaj koji će biti otvoren za tri tjedna.  Upravo su lički stočari zainteresirani za plasman mesa,ali mogu s vremenom krenuti i na udruživanje na bazi  mlijeka ili bilo kojih drugih proizvoda.    Zanimljivo, nisu samo lički uzgajivači zainteresirani za udruživanje. Na ovaj sastanak u ime uzgajivača iz svoje općine došao je načelnik općine Rakovica Franjo Franjković koji je istaknuo interes stočara s područja Slunja i Rakovice koji bi htjeli u proizvođačku organizaciju s Ličanima. Takvo udruživanje već u startu bi dobilo bodove jer se radi o organizaciji iz dvije županije. Zanimljiv je bio Majdakov prijedlog Franjkoviću kada je rekao da na tom području nema klaonice pa bi ju trebalo napraviti da ne voze goveda primjerice u Gospić. Majdak mu kaže da olakša uzgajivačima put do građevinske dozvole,oni neka zatraže europske novce kojih mogu dobiti čak u visini od 70% investicije i eto klaonice.  Naravno za sada je o svemu tome teško govoriti jer još uvijek se ne zna ni hoće li se lički uzgajivači goveda prijaviti na natječaj za pokretanje organizacije. No ono što je svakako pohvalno jest činjenica da će veliku pomoć imati od LAG-a.  U ovome slučaju radi se o mogućem udruživanju uzgajivača goveda no udružiti se mogu proizvođači bilo kojega poljoprivrednog proizvoda pa je itekako dobro znati da se organizacija s pravnom osobnosti može napraviti kao zadruga, udruga ili društvo s ograničenom odgovornošću. Minimalni broj članova je 7. Organizacije potporu mogu dobiti iz Europske Unije i države. Mjera ruralnog razvoja s europskim novcima imati će veći obuhvat od one iz državnog proračuna, no još uvijek nije donesena. S druge strane država plaća ured, uredski materijal, režije, plaću zaposlenika i pravne usluge što je sve itekako bitno, jer u tim najtežim trenucima početka olakšava rad organizacije.

Da je udruživanje itekako bitno govori i primjer iz Austrije. Takva njihova organizacija brine o svemu, primjerice u svinjogojstvu od nabave malih svinja do njihova plasmana na tržište što uzgajivačima maksimalno olakšava posao jer njihovo je samo da uzgajaju,a o svemu drugome  brine se organizacija. Kod nas još uvijek je udruživanje u povojima, pogotovo zadrugarstvo jer nas to valjda podsjeća na neka davna vremena, ali vrijeme je da i naši poljoprivrednici shvate da je udruživanje itekako bitno, pogotovo zbog lakšeg proboja na tržište.  

Sastanak s predstavnicima ministarstva poljoprivrednici su iskoristili i za ostala pitanja i probleme kojih je, čini se, jako puno. Muče ih veliki problemi oko dobivanja zemlje u zakup. Kada je i dobiju imaju problema s agencijom za plaćanje. Puno je problema na terenu vezanih uz određene zakone i zakonske nedoumice. Veliki problem su i Hrvatske šume koje stvaraju probleme oko svakog „grmića“.  Primjer iz Gračaca, koji je na ovom sastanku iznio jedan poljoprivrednik,  govori da veterinarska služba ne može dobiti koncesiju iako ima i prostorije i ljude pa poljoprivrednici s tog područja za razne analize ili probleme moraju putovati u daleki Obrovac, što ih puno košta.

Očito je, ima zainteresiranih poljoprivrednika, to pokazuju i stalna otvaranja farmi i u našoj županiji, ali suočeni su oni sa puno,puno problema. Koliko im je teško raditi najbolje govori činjenica da nitko na ovome sastanku  nije prozborio o  najvećem problemu, plasmanu proizvoda. Udruživanje bi u puno ovih problema moglo pomoći,ali morati će se malo više potruditi službe na terenu, lokalne jedinice i županije i na kraju Ministarstvo i vlada kako bi sa pametnim odlukama i zakonima konačno olakšali posao hrvatskom seljaku i pustili im da rade i žive od plodova svoga rada.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima