U tijeku su programi u prirodi za djecu i mlade iz domova i udomiteljskih obitelji – projekt Hrvatske škole Outward Bound uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Objavljeno: 29/06/2020

GOSPIĆ- U sklopu trogodišnjeg projekta „Outward Bound u službi zajednice“ za djecu i mlade iz sustava socijalne skrbi, udruga Hrvatska škola Outward Bound od 22.6. – 6.7.2020. provodi programe doživljajne pedagogije   na području Like i otoka Kaprije.

U 10-dnevnim programima sudjeluje 22 djece i mladih iz domova za djecu, odgojnih domova i udomiteljskih obitelji iz cijele Hrvatske. U svakom 10-dnevnom programu, polaznici provode 5 dana na Kaprijama i 5 dana u edukacijskom centru udruge u malom selu Veliki Žitnik u Lici. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, djeca i mladi kroz izazove u prirodi uz stručnu pratnju Outward Bound instruktora, uče o sebi i drugima, timskom radu i komunikaciji, razvijaju vještine boravka u prirodi a sve to bez mobitela i tehnologije – Outward Bound programi su „technology free”.

Provedbom ovog projekta Outward Bound razvija sustav izvaninstitucionalnih alternativnih socijalnih usluga i širi dostupnost suvremenih programa rada s djecom s naglaskom na doživljajnu pedagogiju za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz udomiteljskih obitelji i s poremećajima u ponašanju te provedbu programa koji pružaju cijeloživotno učenje, stjecanje vještina, osposobljavanje te podršku osiguranju samostalnog života, za mlade (mlađe punoljetne osobe) nakon duljeg boravka u domu socijalne skrbi ili u udomiteljskoj obitelji.

„Korištenjem Outward Bound metoda iskustvenog učenja kroz aktivnosti u prirodi, bez tehnologije, mobitela i ostalih distraktora, polaznici razvijaju važne osobne i socijalne vještine, stavove i  pristupe,  potrebne za proaktivan pristup samostalnom životu svake mlade osobe“izjavljuje Lana Novosel, voditeljica projekta

Hrvatska škola Outward Bound www.outwardboundcroatia.com neprofitna je nevladina udruga koja se bavi programima iskustvenog učenja u prirodi prema Outward Bound metodi koja u svijetu postoji već 96 godina. Programi temeljeni na doživljajnoj pedagogiji izazovnim aktivnostima u prirodi, poput jedrenja, planinarenja i navigacije uz pomoć karte i kompasa, penjanja na stijenu, špiljarenja, kajakarenja i spavanja pod vedrim nebom, mlade vade iz njihove zone komfora i potiču ih da pomaknu vlastite granice i otkriju vlastite potencijale.

Možda Vas zanima