Uskoro u Gospiću panel diskusija na temu: “Mogućnosti i perspektive razvoja umjetničke rezidencije na području Grada Gospića“

Objavljeno: 07/06/2023

GOSPIĆ- U ponedjeljak 19.lipnja u 10:30  sati u KIC-u Gospić održat će se panel diskusija “Mogućnosti i perspektive razvoja umjetničke rezidencije na području Grada Gospića“ .

Organizator panel diskusije je Likovna udruga Lika s partnerima. Cilj panel diskusije je ponuditi kvalitetne argumente o važnosti umjetničkih rezidencijalnih programa kako bi oni postali jedan od prioriteta u kreiranju lokalne kulturne politike s osvrtom na jačanje nacionalnih kulturnih politika; potaknuti raspravu o pitanjima koristi od umjetničkih rezidencija za organizatora i lokalnu zajednicu na temelju kojih bi se potaklo različite financijere (od privatnih do javnih na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini) da pruže podršku umjetničkoj rezidenciji; uspostavljanje suradnje lokalnih i međunarodnih umjetnika, te poticanje rezidencijalne razmjene; jačanje međusektorskog povezivanja s turizmom gospodarstvom, kreativnim industrijama i drugima kako bi se postigli ciljevi kulturnog i šireg društvenog razvoja koji su povezani s umjetničkim rezidencijalnim programima.

Svoja iskustva i primjere dobre prakse umjetničkih rezidencija u zemlji i inozemstvu na panel diskusiji podijelit će:  Davor Abazović, producent nomadske institucije za rezidencije Art Inside Out, Švedska; Kruno Jošt autor i voditelj umjetničkih rezidencijalnih programa i drugih umjetničkih istraživanja;  Ivana Ožetski, samostalna umjetnica sudjelovala u brojnim samostalnim, skupnim izložbama i projektima, sudionica domaćih i međunarodnih umjetničkih programa;  Saša Živković autor i voditelj brojnih umjetničkih projekata, pokretač nezavisne kulturne scene djelovanjem u više organizacija civilnog društva i sudionik domaćih i međunarodnih umjetničkih
rezidencija;  Tea Hatadi ravnateljica Gradskog muzeja Križevci, multimedijalna je umjetnica, dizajnerica, kustosica i likovna pedagoginja;  Ema Bašić, sociologinja, Institut dr. Ivo Pilar, bavi se ruralnom sociologijom, održivim razvojem i kulturnim i kreativnim industrijama, prvenstveno na projektu Hrvatske zaklade za znanost – RURALIKA. Moderator diskusije je Nikica Jelić, predsjednik LU Lika, ima višegodišnje iskustvo rada u organizacijama civilnog društva. Od 2013. godine u LU Lika voditelj je više kulturnih programa i projekata.

Partneri:

> NP Plitvička jezera,

> Ličko senjska županija,

> Grad Gospić,

> Institut društvenih znanosti Ivo Pilar,

> KIC Gospić,

> POU dr. Ante Starčević Gospić i

> Udruga UKE Lovinac

Možda Vas zanima