Visočici u spomen

Objavljeno: 29/06/2016

U KIC-u  je postavljena izložba fotografija o tome kako je nekadašnje planinarsko sklonište na Visočici izgledalo u godinama od 1989.kada je izgrađeno, pa do današnjih dana kada je ponovno obnovljeno i kada se otvara kao planinarska kuća. Izložba obuhvaća i veći broj fotografija koje svjedoče o Visočici i tom dijelu Velebita u domovinskom ratu

GOSPIĆ- Kako je nekadašnje planinarsko sklonište,a sada novoizgrađena planinarska kuća na Visočici izgledala kroz proteklih gotovo 30 godina pokazuje izložba fotografija „Visočica-od planinarskog skloništa do planinarske kuće 1989.-2016.“. Izložba je postavljena u atriju KIC-a, a osim fotografija izrade kuće u protekle tri godine, zahvaljujući pripadnicima Specijalne jedinice policije, postavljen je i veći broj fotografija nekoliko postrojbi specijalaca  o tome kako je taj dio Velebita izgledao u Domovinskom ratu i što su sve hrvatski branitelji u tim surovim velebitskim uvjetima prolazili u ratu. O tom vremenu govorio je predsjednik Udruge veterana specijalne jedinice policije „Alfe“ Robert Hasija. Podsjetio je da je i Velebit uzeo žrtve. Nažalost na prolazu, odnosno planinarskoj stazi  od Rizvanuše do Visočice, gdje je bila i posljednja kota na tom dijelu ratišta bilo je i žrtava, poginuli  su zapovjednik riječke specijalne policije Marino Jakominić i  pripadnik Alfi Miroslav Fabečić.

O povijesti planinarenja na Velebitu i Visočici govorila je legenda gospićkog planinarenja Tomislav Čanić. Podsjetio je tako brojne nazočne goste otvaranja izložbe, uglavnom mlađe dobi, da je podružnica Hrvatskog planinarskog društva na našem području osnovana davne 1898.godine. Iste te godine organiziran je i prvi izlet Gospićana na Visočicu. To vrijeme, točnije 25.lipnja 1898.godine smatra se prvim organiziranim planinarenjem u Gospiću pa se u spomen na taj događaj gotovo redovno održavaju pohodi, ove godine održat će se 118.pohod. Poznati gospićki odvjetnik Ivan Gojtan 1912. godine postao je predsjednik gospićke podružnice planinarskog društva. On je već tada bio poznat kao graditelj planinarskih skloništa i kuća na Velebitu.   1921.godine donesena je odluka o izgradnji planinarskog doma na Visočici, on je 1929.godine službeno i otvoren i nazvan je „Gojtanov dom“. Ivan Gojtan umro je 1939.godine, godinu dana kasnije dom na Visočici,koji nosi njegovo ime,  zapaljen je. Deset godina kasnije, 1950.osnovano je Planinarsko društvo Visočica čija je skupština  1961.godine odlučila da se dom ponovno izgradi. Dvije godine kasnije on je ponovno otvoren pa je sve do domovinskog rata taj dio Velebita bio jako posjećivan, pogotovo od strane gospićana koji su stalno pohodili na ovaj najljepši vidikovac na Velebitu.

Usljed ratnih zbivanja dom je ponovno zapaljen 24.listopada 1991.godine. „Dom je izgorio,ali nije izgorjelo naše srce koje je znalo značenje toga objekta pa smo odlučili, nakon razminiranja, ponovno krenuti u obnovu doma“-prisjeća se Čanić. Najprije je odlučeno ponovno osposobiti sklonište i to se i dogodilo pa će sklonište sada biti  planinarska kuća.

Predsjednik gospićkog planinarskog društva Željezničar, koje je i inicijator i glavni obnovitelj ovoga skloništa ,Tomislav Rukavina podsjetio je da se s obnovom krenulo prije tri godine, radovi su bili zahtjevni i teški,ali ipak se uspjelo, najprije isplanirati,a onda i realizirati. Uz pomoć šumskih konja planinari su primjerice dopremili do skloništa 16 tona pijeska, dvije i pol tone cementa i puno,puno drugog materijala.

Sada kada je izgrađena ova kuća moglo bi se krenuti i u realizaciju projekta obnove Gojtanova doma. Otvarajući izložbu u KIC-u zamjenik gradonačelnika Gospića Ivan Biljan istakao je da se radi o velikom projektu. Vlasništvo se rješava već tri godine, Biljan očekuje da će ove godine biti riješeno i vlasništvo i glavni projekt koji će biti kandidiran za Europske fondove.

To su planovi. A ono što je realizirano je obnova planinarskog skloništa koje je pretvoreno u planinarsku kuću koja će službeno biti otvorena u subotu 2.srpnja u podne u sklopu 118.Pohoda na Visočicu.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima