Aktivnosti LAG-a Lika

Objavljeno: 18/10/2016

GOSPIĆ- U okviru projekta „Cirkularna ekonomija u Gradu Gospiću“, kojega kroz Javni poziv za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija u području turizma, zaštite okoliša i održivog razvoja sufinancira upravo grad Gospić,  LAG LIKA organizira dva događanja .

Predavanje „Cirkularna ekonomija i uloga pojedinca“ održati će se u petak, 21.listopada  u Strukovnoj školi s početkom u 10.00 sati. Predavačica, Vikica  Lukić, u svom izlaganju definirati će pojam cirkularne ekonomije, osvrnuti se na zakonsku regulativu i preporuke EU vezane za okretanje gospodarstva prema cirkularnoj ekonomiji, te naznačiti kako kao pojedinci možemo sudjelovati u cirkularnoj ekonomiji. Predavanje je uvod u praktične radionice o kompostiranju u stanu i recikliranju, te vođeni obilazak Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Gospića.

Dan kasnije, u subotu, 22.listopada  u Kulturno Informativnom Centru održati će se praktična radionica „Kompostiranje u stanu“. Dr. sc. Maja Lang Balija  pokazati će  kako kućni organski otpad možete pretvoriti u vrijedni humusni materijal za biljke. Naglasak radionice je na stvaranju kompostne hrpe u domaćinstvu i to na način da se pravilnim slaganjem materijala izaziva raspadanje organske tvari bez stvaranja neugodnih mirisa. Također, kako bi građanima olakšali formiranje takve kompostne hrpe, kroz projekt je osigurana nabavka 10 kanti za kompostiranje, koje će biti dodijeljene građanima i to redoslijedom prijave na radionicu. Prijave je potrebno izvršiti na petra.anicic@lag-lika.hr.

Cilj projekta „Cirkularna ekonomija u Gradu Gospiću“ jest  potaknuti aktivniju ulogu pojedinca u cirkularnoj ekonomiji kroz edukativne aktivnosti usmjerene na zaštitu okoliša i očuvanje prirodne baštine. Cirkularna ekonomija poštuje kruženje tvari u prirodi, sve što uzimamo iz prirode primjenjujući cirkularnu ekonomiju vraćamo u prirodu i to na način da joj ne naškodimo.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima